12-годишно момиче беше прието за член на Менса, след като тестът за интелигентност показал, че то има по-висок коефициент на интелигентност от Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг.

Анвита Патил, която е от градчето Сейл в Северозападна Англия, постигнала резултат от 162 точки, който е възможно най-високият в нейната възрастова категория. Това й отрежда място преди великите умове Айнщайн и Хокинг, за които се смята, че са имали IQ около 160.

Родителите на Анвита споделили пред местния Manchester Evening News, че били изумени от природната интелигентност на дъщеря си, докато тя растяла.

Майка й Ану, която има докторска степен по математика, казва: „Занимаваме се с математически предизвикателства заедно, но понякога аз не мога да достигна до отговора, докато Анвита го постигаше. Тя мисли по съвсем различен начин и това се отнася за неща, които не се учат в училище.“

Когато била на 11 години, Анвита се явява на 2 теста, които анализирали нейните езикови способности и визуалното и пространствено възприятия. След постигане на максимален резултат в един от тестовете, тя получава шанс да се присъедини към Менса, най-голямото и най-старото общество с висок коефициент на интелигентност в света, което приема само онези, които могат да докажат, че имат IQ, което притежават едва 2% от населението на планетата.


Майка й и баща й, Джей, заявяват, че не са изненадани, че дъщеря им отговаря на изискванията за членство, но не са имали представа, че ще премине с най-високия възможен резултат.

Разбира се, малката Анвита не прекарва цялото си време, решавайки задачи. Тя се интересува от свирене на пиано и индийски танци. Освен това 12-годишната ученичка иска да използва интелигентността за добра кауза – иска да помага за решаването на глобални проблеми.


Баща й допълва „Тя е очарована от практическите приложения на математиката в различни сфери – научни, инженерство или компютри. Тя се надявам, че един ден ще може да помогне за разрешаване на различни проблеми в обществото, използвайки своите способности.“

Анвита Патил ще се присъедини към 18 хиляди други членове на Mensa в Обединеното кралство и Ирландия, чиято цел е да осигури „стимулираща интелектуална и социална среда за своите членове“.


Само за справка – възрастен човек обикновено има коефициент на интелигентност 100, а резултат над 140 се счита за гениален. Един от тестовете на Менса (Cattell III B), се сътои от 150 въпроса, които оценяват разбирането на пасажи от текстове. Максималният възможен резултат е 161 за възрастни и 162 за лица под 18 години. Именно на него 12-годишната ученичка постига максимума.

Ето още едно вдъхновяващо видео за момиченце с ампутирани крака, което стана модел: