Днес ви представяме невероятното постижение на Тара Шарифи, чието име се превърна в синоним за гениалност, след като 11-годишното иранско училище момиче получи възможно най-високия резултат от IQ теста на Менса.

Тара Шарифи, ученичка в британската гимназия Айлсбъри, провежда теста в Оксфорд, където изкарва изумителните 162 точки, като резултатът й я изстрелва доста над "гениалния показател" от 140 точки.

Резултатът я поставя над прогнозираното IQ 160 на Алберт Айнщайн, въпреки че гениалният учен никога не е участвал в теста и тази оценка е поставяна под въпрос. Гениалният астрофизик Стивън Хокинг също има IQ 160.

Това е впечатляващо постижение, но никой не толкова изненадан, колкото самата Тара: "Бях шокирана, когато получих резултата - никога не бях очаквала да постигна толкова добър резултат. Решихме съвместно с родителите ми да направя теста".

Впечатляващият резултат на Тара означава, че сега се класира за членство в Менса (най-голямото, най-старото и най-известното дружество на хора с висок коефициент на интелигентност в света), където понастоящем няма възрастови ограничения за членството. 

"Ще бъде чудесна възможност да се срещна с други хора в обществото на Менса. Разказах на някои мои приятели в училище и те бяха наистина впечатлени", казва Тара пред "The ​​Bucks Herald".

Бащата на момичето казва пред репортери, че е изключително горд от дъщеря си - макар че е имал усещане за нейната интелектуална зрялост. 

"Реших, че може да се справи добре с теста, след като отговаряше на математическите въпроси преди състезателите, когато гледахме телевизия. Знаех, че е много умна, но не мислех, че ще постигне толкова висок коефициент на интелигентност", казва Хосен Шарифи.