Знаете ли кои са те? От 2007г. насам в класацията влизат държави и региони, които са оценени според вътрешната и външната им политика. Според същия списък през миналата 2012г. светът като цяло е станал по-спокойно място и ако се чудите коя държава да посетите или просто ви е интересно:

Исландия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Исландия е известна дори и в историята с това, че е е сред най-мирните и спокойни страни в света - тя просто стои далеч от големите международни конфликти по света. Исландия рядко влиза в заглавията на вестниците и като изключим колапса на банките й преди няколко години, си остава място, където можем да се насладим на зашеметяващо красива природа. Туристи от цял свят пътуват до земята на огън и лед, за да видят вулканите и огромните ледници, но също и уникалните забележителности в столицата Рейкявик.

Нова Зеландия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Въпреки, че често става сцена за разиграване на брутални сценарии, те са само филмови (например именно там е заснет  "Властелинът на пръстените"), красивата Нова Зеландия е на второ място в класацията за най-мирни региони в света. Природата там е наистина зашеметяваща, а местните са доста общителни и приятелски настроени.

Япония

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Япония е една от най-омагьосващите държави в културно отношение и също така е трета в света в иконимически план. След Втората световна война страната е наистина мирна, престъпленията са рядкост и е в добри отношения със съседите й. Може би е пример за другите държави, защото в Япония няма професионални военни от Втората световна война насам. Вместо това тя залага на вътрешната сигурност, за да запази мира.

Дания

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Дания е добре позната в подобни класации. Дори и при все, че столицата й Копенхаген е узурпирана от нацистите през Втората световна война, тя не напада "врага". Управниците на страната предпочитат да се концентрират върху икономическите проблеми, вместо да отделят време и внимание на военни конфликти. 

Чехия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Чехия е сравнително нова страна - тя успя да си издейства независимост от Съветския блок, благодарение на "Нежната революция" през 1993г.  Тогава и се отдели от Словакия. Усилията на управниците й са насочени в изграждането на силна икономика, основана на капитализъм. Известна най-вече с красивата си столица Прага, Чехия е голям хит сред туристите.

Австрия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Тази държава в Централна Европа печели място в класацията за най-мирни държави заради своята позиция в международната политика. След Първата световна война и "раздялата" с Австро-Унгарската империя, както и след Втората световна, държавата е решена да пази мира и спокойствието на гражданите си. С много известните си курорти и прекрасните си Алпи, както и с факта, че Виена е известен културен център, не е никак чудно, че Австрия е в списъка.

Финландия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Финландия не е известна като войнствена държава. Има задължителна военна служба за младите, но единственото й участив във военни конфликти е като част от ООН за опазване на мира. Финландия поставя образованието на първо място и винаги се нарежда в топ 5 на най-ефективните образователни системи в света.

Канада

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Канада е не само една от най-мирните държави в света, но и е сред нациите с най-висок стандарт на живот. Много отдават този факт на природата на страната и на желанието й да я опази. В Канада живеят само 33 милиона души и въпреки това е една от най-големите държави по площ в света. Градовете й са чисти и сигурни, природата е красива, а хората са приятелски настроени.

Норвегия

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

През повечето време всеки би очаквал Норвегия да се нареди на високо място в класиции за спокоен живот, но обществени сътресения като масовия убиец Андерш Беринг Брайвик, удрят по самочувствието на страната. И то най-вече, защото е толкова необичаен инцидент. Норвегия все пак е страната с много реални възможности за развитие и растеж в кариерата, а правителството в Осло продължава да поставя мира на първо място в приоритетите на страната.

Словения

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Спасила се от най-проблемните райони в Европа през последните години, Словения успя да преживее сътресенията около разрива с Югославия и Балканския конфликт, за да се нареди в списъка с 10-те най-спокойни държави в света. С красива природа и прекрасни градове - например Любляна и Марибор, заедно с интересната култура, Словения е страхотен избор за почивка.