След като се потопихме за кратко в коледната магия на по-малко известните и неизвестни коледни базари в Европа, продължаваме нашето пътешествие, този път, из емблематичните такива.

#Виена
Мястото, до което неустоимият аромат на glühwein с канела, ванилия, кардамон, джинджифил, мед и карамфил, ще ви отведе, е площадът пред Кметството. Там преди повече от 700 години е положено началото на Christkindlesmarkt. Това е и най-популярният коледен базар в Европа. Дървените къщички предлагат най-различни изкушения – от такива за хапване до изящни ръчно-изработени стъклени играчки за елха.

#Виена
Снимка: Thinkstock

Дърветата са украсени тематично: има дърво за сладкишите, на захарните пръчици, на железничарите, на влюбените с червени светещи сърца и т.н. Според легендата, ако с любимия си обещаете вечна вярност под дървото на влюбените, нищо не е в състояние да ви раздели. Пред обсипаното с хиляди светлини Кметство се издига огромна елха. Високите прозорци на сградата са закрити с табла с числа от 1 до 24.

От 1 декември всеки ден тържествено и под овациите на посетителите на базара се отваря по едно, досущ като в детските коледни календари. И като стана дума за деца, на базара за тях има безброй развлечения: въртележки, понита, игри с познавателен характер, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли, пеещи коледни песни. Коледен базар има пред двореца "Шьонбрун", в парка на двореца "Белведере".

#Мюнхен
На Marienplatz, най-красивият площад в Мюнхен, е основният градски коледен базар. В него ще се почувствате като в исторически роман. Причината е в достолепната "сценография".

#Мюнхен
Снимка: Thinkstock

Започнал е през 17-и век и е известен с 30-метровата си елха, по която блестят хиляди лампички. Още няколко пъти по толкова украсяват къщичките и съседните сгради. Истинска феерия от светлини, която буквално спира дъха.