Море, пясък и слънце – идеалната почивка, нали така? Грешка! Всъщност най-добрият начин да си починем е вкъщи. Едно изследване, проведено в Холандия, показва, че хората, които пътуват през почивните си дни, не са по-щастливи от тези, които си остават вкъщи.

Изглежда цялото удоволствие е пътуването е в самото му планиране. Хората правят планове и броят дните, които им остават, преди да захвърлят всичко и да се впуснат в приключение. А когато то започне се появяват проблемите – забравени вещи, проблеми с резервацията, дълъг път, лошо време. И което е по-непричтно от реалните проблеми – когато няма такива, мозъкът ни започва да се притеснява, че не забелязва нещо и ни обхваща мрачно усещане, че предстои някакво нещастие.

Снимка: istockphoto.com

Когато се върнат от екскурзията си, пътуващите са уморени, изнервени и времето, в което е трябвало да си почиват, вече е свършило. За разлика от тях почиващите у дома са имали възможност да си починат истински и са готови да се върнат на работа, заредени с нови сили.

Друг голям плюс на почивката вкъщи е, че излиза много по-евтино. И тук не става въпрос дори да стоите затворени само у дома си. Разходете се из града, в който живеете, идете да хапнете някъде навън. Със сигурност ще ви излезе по-евтино от което и да е заведение по морето.

Снимка: istockphoto.com

И накрая, освен че ще си спестите главоболия и пари, ако решите да прекарате почивката си у дома, шансът да пострадате е много по-малък. Дори само заради факта, че няма да ви се налага да пътувате, лятото ви ще е много по-безопасно. А да не говорим за стотиците опасности, които дебнат в морската вода.

 

Почивката вкъщи не е нещо срамно


Осъзнавам, че почивката вкъщи не е толкова привлекателна опция за всички, колкото е за мен. Много хора просто обичат да пътуват или обичат морето и всичко, което посочиха като негативи, всъщност е част от приключението за тях. Но има и такива, които пътуват просто защото така се очаква от тях и смятат, че ще пропилеят почивката си, ако я прекарат у дома.

В блога си Джеймс Дърстън, пътешественик и журналист на CNN, обяснява, че понякога хората, които тръгват на екскурзия, го правят по грешна причина. Социалните мрежи са се превърнали в място, където всички се опитват да изтъкнат колко е хубав животът им и къде са били. Никой споделя през какви трудности и неприятности е минал.

Снимка: istockphoto.com

Замислете се дали бихте отишли там, където ще прекарате екскурзията си, ако после не можете да споделите снимките от пътешествието си с никого? Снимките във Фейсбук и Инстаграм ли са основната цел на пътуването ви? Ако просто искате да идете някъде, за да се похвалите, че сте били там (или защото друг е отишъл и не искате да оставате по-назад), може би ще хвърлите маса пари по една изключително глупава причина.


Следващият път, когато започнете да планирате лятната си почивка, помислете дали не бихте предпочели да си спестите куп главоболия и да останете вкъщи. Няма нищо срамно в това.