Какво означава да си турист в Слънчев бряг? За да си отговорим на този въпрос първо трябва да се замислим какво е изобщо „турист“. Според тълковните речници такъв човек е този, който пътешества из други населени места с развлекателна или опознавателна цел. Средностатистическия българин пътува най-често с развлекателна цел. Все пак за какво ти е да обикаляш музеи, когато можеш да обикаляш басейните на хотелския комплекс? За какво ти е да се запознаваш с нови култури или да общуваш с хората, когато можеш да водиш достатъчно градивна комуникация с халбата си бира на плажа? И най-вече защо ти е да опознаваш, като можеш да се излегнеш на шезлонга и да си правиш селфита?

Е, Слънчев бряг няма опознавателна стойност. Пардон! Има естествено – запознаваш се с алкохолните навици на всякакви народности. Това не променя факта, че всеки отишъл в Слънчев бряг да „пътешества“ има една единствена цел – забавление. Моята история с популярния български курорт започна преди три години. Оттогава всяко лято се срещам с хотел „Кубан“, дългата пясъчна ивица и множеството клубове в курорта. Прекараните дни в Слънчев бряг ми помогнаха да го опозная добре, като турист, естествено.

Припомнете си онази легенда, че за да са силни основите на къщата, трябва да се зарови сянката на човек в тях. Слънчев бряг се превърна в един от най-известните български курорти на международно ниво, точно заради силните основи, върху които е изграден, а именно националните ни пороци и добродетели. Чували сте за Бай Ганьо, нали? Образът на Алеко Константинов отдавна се е наместил във всеки от нас. Ние, естествено, се възползвахме от карикатурния герой, за да създадем образ на всичките си български пороци. Сърцето на Алековия образ тупти в основите на българската „парти перла“. За да ви докажа това, ще опиша Слънчев бряг с някои от вечните цитати на Бай Ганьо.

Ами ти от бързане забравил си да заплатиш бирата си, бай Ганю  

Далаверите или „неволните грешки“ на продавачите и хотелиерите се забелязват отдалеч. Всеки магазин за сувенири, часовници, дрехи, парфюми е пълен с некачествени стоки, но по думите на продавачите, всички те „грам не са менте“. Като доказателство за „милото“ им отношение бих искала да ви разкажа един разговор между продавач и англоговоряща клиентка:

- Извинете, тази верижка може ли да се стегне? – попита момичето на английска, сочейки „оригиналния“ часовник, който пробва

- К‘во ще ти я стягам, бе, то кръвта ти ще спре! – възкликна едрият българин на роден език, но после престорена усмивка се разля по лицето му. Последва „учтивия“ отговор на изискан британски джентълмен - Разбира се, госпожице, последвайте ме.

Ако сте с деца (а дори и да не сте),  едва ли ще се спасите от далавераджиите по бутките за игри. Манипулацията с инструментите, като използване на супер отскачащи топки, превръща и най-лесните мишени в невъзможни за уцелване. Да, уж се случва навсякъде, но в Слънчев бряг, дори да се справиш с предизвикателството, е напълно възможно да получиш далеч по-малка играчка. Всичко зависи от това колко си симпатичен на продавача.

Въпреки далаверите на дребно, всичко, което те заобикаля в Слънчев бряг, те забавлява безкрайно много. И няма нищо лошо в това. Това е същата онази черта на Бай Ганьо, която винаги ни разсмива. Ето защо с вълнение посягаме към книжките на Алеко Константинов и със същото усещане палим колите си, а дестинацията на GPS-a е Слънчев бряг.

– Ии, ами аз що свят съм изтръшнал! Ц.. ц.. ц.. 

Слънчев бряг буквално е „изтръшкал“ всякакви народи. А тайното му оръжие, както предполагате, е алкохол и парти. Едва ли има човек, който да не е пробвал и двете, докато е в Слънчев бряг. Алкохолът може да е болезнено евтин, но има и места, в които можете да се насладите на галещи небцето коктейли. Ако посетите курорта дори и за една вечер и седнете на пейка на главната улица, ще се посмеете на алкохолните навици на поне 5 народности. Англичани и германци ще пеят песни, докато вървят прегърнати през раменете. Скандинавските народи ще се оглеждат леко уплашено преди дискотеката, но излизайки от нея ще чуете викингските им викове. Италианците влизат с танцувална стъпка във всеки клуб. А колкото до балканците, които изобщо не липсват, няма нужда дори да ги описваме, знаем си се.

Нека не забравяме, че всеки един от нас е бил поне веднъж в живота си с повишени промили алкохол в кръвта. И докато някои заспиват по масите, няма защо да обвиняваме други, че танцуват по улиците (или масите).

Впрочем с нечистотата не можем зачуди българите

През деня е чисто, плажовете също са поддържани. Така че ще можеш да се насладиш на разходката през деня и престоят на плажа под жаркото слънце. Вечер обаче нищо от това не си личи. Всякакви боклуци – от бутилки до найлони, се търкалят по плочките. Естествено същите плюс още се появяват и по пясъка.

Бай Ганю почна да се присламчва към нашето купе

Всеки иска да се присламчи към някого в Слънчев бряг. Може също като Бай Ганьо да ви се лепне някой, защото няма резервирана маса в клуба. Както знаем, местата по плажните заведение не са много. Това е и причината много туристи да смесват компаниите си след няколко настоятелни повторения на „Има малко място тук, нали?“. Но никога не знаеш с кого ще се запознаеш след подобен въпрос. Пък и в крайна сметка не започват ли най-забавните летни истории с „Няма да повярваш кого срещнах“.

Чунким баща ми все опери е слушал

В Слънчев бряг опера няма и да чуеш. Музиката, която звучи отвсякъде е безкрайно разнообразна. От единия ъгъл можеш да чуеш поп-фолк, на следващия вече ще се радваш на екзотични ритми, на третия се появява рап, заедно с R&B и завършваме с техно. За всеки вкус си има по нещо. И в това се крие тайната за изкачването на Слънчев бряг по стълбицата на европейските парти дестинации.

И все пак не забравяйте, че Бай Ганьо си има и положителните страни. Простоватото, но добросърдечно поведение, типично за всеки сънародник, си личи и там. По заведенията, особено през деня, едва ли ще получиш отношение, което да не ти се понрави. Танците и усмивките в клубовете са задължителна част от пейзажа. Дали под влиянието на алкохол, райски газ или нещо друго - няма значение. Просто защото хората са щастливи в точно този момент. Колкото и минуси да има този български курорт, точно тази безгрижна атмосфера оставя силен отпечатък в съзнанието на посетителите, дори и спомените им да липсват. Ако сте настроени за парти, си заслужава да се запознаете с курорта, пък кой знае може да видите Бай Ганьо от друга гледна точка.