Детето ви все по-често се заглежда по тротинетките и детските велосипеди, които карат децата в парка. Виждате колко много му се иска и то да има подобно транспортно средство и да се забавлява като останалите деца. И знаете, че е дошло време да обмислите покупката на първата тротинетка на своя малчуган.

Но преди това… Ако детето ви е мъничко, преди да започнете търсенето, си задайте въпроса: “Готово ли е да кара подобно транспортно средство?”. Съветваме ви да започнете с отговор на този въпрос, тъй като, макар скутерите могат да се карат дори от деца на възраст 1,5 - 2 години, не всяко мъниче е готово да се качи на подобно средство. Ако и вашият малчуган е малко по-плашлив или ви се струва все още не толкова стабилен, колкото ви се иска ви съветваме да изчакате с покупката или вместо на детски скутер да се спрете на детски велосипеди за баланс.

Но ако смятате, че няма да е проблем да се справи с управлението, сте готови да преминете към същинското търсене на това полезно и забавно за децата (а и за големите) транспортно средство.

Но как да направите правилния избор?

В който и магазин да влезете ще ви направи впечатление, че детските скутери се делят на такива с три колела, с две и електрически.

Моделите с три колела са предназначени за най-малките (между 1,5 до 3+ години). Трите колела осигуряват необходимия баланс на мъничетата и те могат да управляват стабилно и сигурно скутера. Този вид тротинетки разполагат с по-големи, пластмасови гуми, не могат да развиват много високи скорости и са много леки и маневрени.

Тротинетките с две колела са подходящи за по-големи сладурковци, които балансират уверено, имат добра координация и вече се справят много добре и с карането на детско колело. Този вид скутери развиват по-високи скорости и децата на възраст 5 - 7 + години ги обожават. Обикновено са с по-малки гуми, височината на кормилото може да се регулира и разполагат с качествени спирачки. Голяма част от моделите могат да се сгъват и разполагат с удобна презрамка за по-удобно пренасяне.

Електрическите скутери се захранват с батерии, което прави пътуването лесно и безпроблемно. Обикновено този вид тротинетки се използват от възрастни и тийнейджъри за по-бързо и лесно придвижване в градска среда.
За да изберете наистина добър и подходящ детски скутер обърнете внимание на:

Колелата

Ако купувате тротинетка за по-малки деца, пластмасовите гуми са по-удачния вариант, тъй пластмасата е твърд материал с нулеви амортисьорни характеристики, което означава, че децата няма да могат да развиват високи скорости с транспортното средство.

Ако търсите подходящ модел за по-големи деца, тогава по-добрият вариант са по-малките, но по-меки гуми от полиуретан или гума. Колелата от тези материали развиват по-високи скорости и имат добри амортисьорни характеристики.

Материалът на рамката

Стандартно, материалите, които се използват в производството на рамките на тротинетките са пластмаса, алуминий или стомана. Имате ли възможност, съветваме да се спрете на детски скутер с рамка от алуминий, тъй като този материал е не само много издръжлив, но и лек.

Ширината на палубата

Ако избирате тротинетка за малко дете, по-добрата опция е модел с по-широка и къса палуба, тъй като тя осигурява добра стабилност на малчугана. По-тесните и дълги палуби са подходящи за по-големите деца, които искат да изпълняват различни трикчета или да карат с по-високи скорости.

Кормилото и спирачките

Най-добрата опция е да се спрете на модел с регулируема височина на кормилото, тъй като това ще позволи на тротинетката да “расте” заедно с детето. Що се отнася до спирачките, те са два основни вида: крачни и челюстни. За по-мъничките дечица по-добрият вариант е крачната спирачка, тъй като, за да я натисне, детето просто трябва да използва крачето си. За по-големите са подходящи челюстните спирачки, които работят на същия принцип като спирачките на детските велосипеди.

Вече знаете как да изберете подходящия детски скутер и сте готови да направите покупката и да зарадвате истински детето си.