Във века на информацията, където животът на жената е облекчен от множество възможности, темата за контрацепция вече не се свежда само до избягване на нежелана бременност. В последните години, съвременната орална хормонална контрацепция стана фокус на внимание, предоставяйки не само сигурен начин за предпазване от бременност, но и поредица от допълнителни ползи за здравето на жените.

Днес оралната контрацепция дава надеждни резултати и значително подобрява качеството на живот, са убедени специалистите по акушерство и гинекология, част от информационната кампания „Жените имат право…“, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология, Асоциацията по семейно планиране и фармацевтичната компания Гедеон Рихтер.

Целта на кампанията е да се подобри информираността на жените, да се осъвременят знанията им по важната тема за правото на по-качествен и безопасен сексуален живот, чрез избора на сигурни средства за контрацепция, които допринасят за по-доброто здравословно състояние.

Съвременните противозачатъчни таблетки предлагат почти 100% ефективност при правилен прием. Важно е да се отбележи, че дозата на хормоните в тези препарати е значително по-ниска, осигурявайки сигурност и качествен контрол върху женското здраве.Опровергаване на митовете

Темата за контрацептивите продължава да бъде много чувствителна за нашето общество. Въпреки еволюцията на противозачатъчните таблетки (ниски дози, висока селективност, нови поколения хормони), дигитализацията и възможностите за информиране, все още битуват митове, които са утвърдени като вярвания в поколенията.

Въпреки честите предубеждения, свързани с хормоналната контрацепция, фактът остава – хормоналните противозачатъчни средства са най-безопасният метод за предпазване от бременност. Те представляват синтетичен аналог на половите хормони, които природно се произвеждат от яйчниците на всяка жена.

Неправилната информация и страхове за вредите и страничните ефекти, особено при първото поколение противозачатъчни, не трябва да диктуват решението за използване на съвременни хормонални таблетки. Тези от ново поколение са безопасни, помагат за контролиране на болката по време на цикъла, могат да намалят и риска от развитие на рак на яйчниците и ендометриума.

Снимка: iStockСпрямо други методи като аборт и извънматочна бременност, вредата от хормоналната контрацепция е далеч по-малка. Допълнително, комбинираната орална хормонална контрацепция има множество положителни действия върху женското здраве, включително управление на цикъла и подобрение на състоянието на кожата.

Изследванията показват, че новите поколения контрацептиви не са противопоказни за младите момичета, а микродозираните препарати са подходящи за всяка възраст. Отсъствието на пряка връзка между приема на хормонални контрацептиви и натрупването на тегло също е подкрепено от широкомащабни изследвания. Така че, без страх и с доверие, всяка жена може да избере този съвременен, ефективен и безопасен метод за контрацепция.

Как да направим правилния избор за здравето си?

Съвременната жена заслужава не само свобода на избор, но и знание, което ще я направи по-осведомена и уверена в решенията си относно здравето и бъдещето.

В света на съвременната контрацепция, изборът на подходящ метод е крайно важен за жените, които желаят да контролират този съществен аспект на своя живот. Модерните средства за контрацепция предлагат разнообразни възможности, и този избор трябва да бъде индивидуализиран, след консултация с гинеколог и подходящи изследвания.

След детайлен клиничен преглед и обсъждане с гинеколога, всяка дама получава персонализирана препоръка за контрацепция, което отговаря на нейното здравословно състояние и жизнена ситуация. Този индивидуален подход гарантира ефективност и безопасност в използването на избраните методи.

Информираността е сила

За тези, които търсят допълнителна информация и сравнение на различните видове контрацепция, препоръчваме да разгледате сайта Ladypill.com, в който ще откриете повече информация за това как да изберете най-правилния за вас метод за контрацепция. Този полезен наръчник предоставя детайлно сравнение между различните методи, помагайки на жените да направят информиран и интелигентен избор за своето здраве и бъдеще.

На сайта ще откриете и допълнителни ресурси и подкрепа, които ще ви помогнат по пътя към информирано решение за живота и здравето ви.

Ако все още имате колебания или притеснения при избора на най-подходящия за вас контрацептивен метод – запишете се за безплатна консултация при избран от вас гинеколог.

Съвременната жена заслужава не само свобода на избор, но и знание, което ще я направи по-осведомена и уверена в решенията й относно здравето и бъдещето.