Водата е жизненоважна за организма, за да може той да функционира правилно. Именно затова добрата хидратация е основен фактор за здравословното състояние на човек. Водата обаче се оказва и определяща за поддържане на добра форма и за стопяване на излишните килограми.

Достатъчният й прием гарантира природосъобразния ритъм на живот, който помага за постигане на красива фигура и нормален здравен статус.

Помоща на водата при отслабване е популярен метод. Ефектът се  обяснява с това, че тя помага за детоксикацията на организма. Така наречената водна диета е позната от години, но тя е само временно решение за пречистване на тялото.

Много диетолози са категорични, че когато се прибягва към сваляне на килограми с консумация единствено на вода, това може да е режим за не повече от 24 часа.

Подходящо е да се прави най-много по един път в седмицата под формата на разтоварващ ден, през който може да се приемат също прясно изцедени плодови сокове и смутита. Това помага за качествено  изчистване на токсините от организма, както и за ускоряване на метаболизма.

В рамките на един ден е оптималният срок, през който организмът ще се активира да отдели вредните вещества, без да крие допълнителни рискове. Даже е доказано, че има ефект относно профилактиката от сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония и други рискови болести. Тялото успява да се изчисти, а човек се чувства по-лек, отпочинал и зареден с енергия.

Първите няколко пъти може да се усеща дискомфорт и непреодолима потребност от храна, но дори да не се успее от веднъж, то с течение на времето гладуването за едно денонощие и приемът на вода, ще се превърне в постоянен здравословен режим. Риск съществува само, ако водният режим продължи повече от ден-два.

Лекарите не препоръчват пълния отказ от храна за дълъг период от време. Причината е, че може да се провокират различни здравословни проблеми, а от друга страна не бива подобен подход да се прилага без предварителна консултация със специалист. Не на последно място, продължителното гладуване се счита за една от основните причини за появата на йо-йо ефект, т.е. следва бързо възобновяване на свалените вече килограми.

Обяснението е, че когато човек приключи с определена диета и постепенно се върне към прием на повече продукти, тялото вече е загубило способността си да преобразува калориите в полезна енергия, и по този начин започва да складира мазнини.

Още от древни времена лечителите са установили полезното въздействие на топлата вода върху човешкия организъм. И до днес се смята, че това е една от тайните на красивото и атлетично тяло. Обяснението е, че приемът на топла вода подобрява храносмилането.

Много хора предпочитат да събудят организма си сутрин с чаша топла вода, която да изпият на гладко, преди закуска. Полезно е към нея да се добави прясно изцеден лимонов сок или лъжичка натурален ябълков оцет. По този начин се стимулира, както отделителната система, така и по-ефективното усвояване на храната.

За да се отслабне с помощта на водата, трябва изцяло да се промени хранителния режим и да се спортува активно. Само така ще се постигне необходимия баланс между изгарянето на мазнини и добра детоксикация.

На трапезата трябва да преобладават зелени смутита, вода в комбинация с лимон и джинджифил, много пресни салати, чисти меса /печени или варени/, билкови отвари, подправки за стимулиране на храносмилането, кисело мляко, ядки и всички полезни продукти без допълнителни изкуствени подобрители.

За да се пречисти тялото правилно, най-добре е да се приложат аюрведа терапии, които се практикуват в специализирани клиники. Там под наблюдението на специалисти се прилагат методи за настройване към водолечение и здравословно освобождаване от токсините вътре в нас.  

В Аюрведа Банско и Аюрведа София има  екип от квалифицирани лечители, които помагат по безопасен за общото състояние на човек начин на преминаване към лечебни курсове, към трайно преодоляване на излишните килограми, зареждане на организма с нови жизнени сили и енергия, цялостно подмладяване и привикване към хармоничен начин на живот.