Въпросът за цезаровото сечение и ролята, която играе този метод на раждане за бебешкото здраве, създават множество дискусии по цял свят. Има ли всъщност влияние върху имунната система на новороденото метода на раждане?

Интересна информация за здравословните последици за бебето от раждане с цезарово сечение ще дадат от Ведра. Без значение обаче как сте избрали или ви се е наложило да родите, можете да подкрепите здравето на новороденото си чрез специални пробиотици за бебета, като Омни-Биотик Панда.

Влияние на раждането с Цезарово сечение върху чревния микробиом

По време на естественото раждане, детето преминава през родовия канал и по този начин организмът на бебето се среща с първите и изключително важни бактериални видове, които ще колонизират стомашно-чревния му тракт. Това е естествения процес, който благоприятства растежа и развитието на полезни бактериални щамове, които да стимулират и регулират съзряването на храносмилателната система и адекватното развитие на имунната система.

При микробиома на новородените с Цезарово сечение се наблюдава ключова разлика – тези бактериални щамове липсват, като например някои важни противовъзпалителни видове бактерии, каквито са Лактобацилите, които се откриват в здравословни нива при бебетата, родени чрез естествено раждане.
Въпреки различията в старта, в процеса на развитие, негативните здравословни последици за бебето могат да бъдат избегнати чрез правилните методи, коментират от Ведра.

Как да подкрепите чревния микробиом при новородени за добро бебешко здраве?

Пробиотиците за бебета се препоръчват както от тези, родени чрез оперативен индукционен метод, така и на родените, появили се по естествен път. Крехкият организъм на бебето понякога има нужда от допълнителна подкрепа, за да развие адекватна имунна система. Пробиотиците имат следните положителни въздействия:

  • повлияват коликите – незрялата храносмилателна система предизвиква болезнени колики, които могат да се регулират посредством пробиотик;
  • спомагат за развитието на чревната флора – в случай на цезарово сечение, новият организъм не преминава през родовия канал и не придобива полезните щамове бактерии, които му трябват. Чрез помощни средства, като хранителни добавки, се благоприятства развитието на полезните бактерии;
  • действат в подкрепа на имунитета – чрез регулиране на микробиома и развитието на полезни микроорганизми, които да се борят с патогените, имунната система съзрява и се укрепва.

 

Жените могат да започнат приема на синбиотични продукти още по време на бременността, като освен да подпомогнат правилното развитие на чревния микробиом на плода, могат да облекчат неприятните симптоми по време на бременността, като газове и запек.

Смята се, че ако започнете прием през последния триместър и продължите да давате висококачествен симбиотичен продукт за бебета през първата година от живота на детето, това може да повлияе позитивно при риск от атопични прояви при фамилна обремененост. Тук се включват невродермит, астма, алергии.