Всички знаем, че конструкторите LEGO са много забавни и са страхотен начин да се  развие детската креативност. Но знаете ли, че те, също така, спомагат изключително много за това децата ни да развиват и други способности? Да, истина е!

От това да помага на едно бебе да разпознава цветовете и да брои, до това да помогне на децата да подобрят фината си моторика, LEGO е играчка, която може да направи това, което малко други могат: да съчетава развлечение с учене в подходящо съотношение и интригува децата през цялото време докато те растат.

По-долу, изготвихме кратък списък с най-важните предимства на конструкторите, превръщащи LEGOв любима образователна игра за твоето дете.

Защо LEGO конструкторите са образователни за децата?

Ето как и защо LEGO са не само един образователен инструмент, но и източник на забавление за твоето дете:

Научава базовите елементи: цветове и форми

Когато децата си играят, те придобиват нови умения докато подобряват вече придобитите такива. Това е валидно за всяка възраст – от 3 месеца, та чак до пубертета. Конструкторите LEGO са изключителен начин да въведеш цветовете и основните форми в представата на твоето дете. Комплектите имат почти всички цветове на дъгата, така че можеш да научиш хлапето на основните цветове когато е по-малко (червено, синьо, зелено и жълто), а докато расте то ще се запознава с по-сложните.

Освен това светлите и блестящи цветове са чудесни за малките деца, понеже привличат тяхното внимание и стимулират усещанията им. Това е важно за деца под 1 година, тъй като затвърждава движението на очите и спомага за подобряване на координацията ръце-очи.

Също така, конструкторите LEGO могат да научат децата да разпознават геометричните фигури. LEGO частите имат различни размери, от по-малки до по-големи, и за разлика от преди няколко години, вече съществуват повече форми: квадрат, правоъгълник, кръг, осмоъгълник. Можеш да ги използваш, за да му показваш и да го учиш да разпознава всяка фигура. На малките деца ще им помага да учат по-сложните форми и да отделят частите, с които да покажат как може да се направи квадрат или триъгълник.

LEGO насърчава творчеството

LEGO частите са невероятен начин за насърчаване на творчеството. Въпреки че всеки LEGO комплект идва с инструкции за строене, парченцата могат да бъдат използвани по много начини. Дайте на децата голяма купчина с LEGO блокчета, без никакви предварителни инструкции и гледайте как те ще започнат сами да ги използват и свързват. С проби и грешки, те ще осъзнават кое с кое си подхожда и така ще започнат да творят това, което е изплувало в тяхното съзнание.

Дори и с инструкции, въображението на едно дете може да бъде подложено на изпитание. Хлапетата могат да следват инструкциите точно, но могат и да променят някои части, показвайки по този начин своите идеи и интерпретация. Така ще могат да открият повече от едно решение на даден проблем.

Най-важното е, че докато навлизат в света на фантазията, децата ставата по-осъзнати за действията си, без да обръщат внимание на своите задръжки. Не мислят прекалено много и не се опитват да направят нещо, за да се харесат на друг, а само да се забавляват и да учат. Поради тази причини LEGO частите са особено полезни за деца с увреждания, за да проявят скритите си способности и да общуват с останалите.