Пневмонията е едно от най-често срещаните респираторни заболявания. Тя представлява възпаление на белите дробове, което е причинено от инфекция. И тъй като сме в сезона на настинките и гриповете, то е важно да знаем какво да правим в случай, че се сблъскаме с пневмония.

Едно от първите и най-важни неща, които ви съветваме, е винаги да се обръщате към вашия лекар за консултация и преглед. Вземането на мерки без да се консултирате с лекар, може само да усложни състоянието ви. В тази връзка някои домашни лекове могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но не и да ви излекуват.

Точно за това е от съществено значение винаги да следвате препоръките на вашия лекар и стриктно да спазвате назначеното лечение. Но как да разберем, че неразположението ни не е настинка и е време да потърсим помощта на специалист? Малко по-долу ще споделим с вас кои са основните симптоми и как да си помогнете по възможно най-добрия начин за вас.

Какви са симптомите на пневмония?

Както казахме, пневмонията е възпаление на белите дробове и по-конкретно на алвеолите на дробовете, които се пълнят с гной или течност. Едни от основните причинители за развиване на пневмония са бактерии, вируси или гъбички. Заболяването е заразно, като в повечето случаи се предава чрез кашлица, кихане, както и при допир на заразен човек или повърхност, на която има полепнали съответните гъбички, вируси и/или бактерии.

Най-характерното при пневмонията е затруднения прием на кислород, а симптомите на заболяването могат да бъдат различни според това колко усложнено е състоянието на болния. Най-често срещаните са:

● втрисане;
● висока температура;
● главоболие;
● промяна в настроението;
● липса на апетит;
● ниско кръвно налягане;
● учестен пулс;
● изпотяване;
● посиняване на кожата;
● умора;
● болки в мускулите и ставите;
● гадене и повръщане.

Факторите, които определят сложността и сериозността на пневмонията са различни, като те могат да зависят от типа бактерия, вирус или гъбичка, които го причиняват, както и възрастта, общото здравословно състояние на пациента и много други. Най-податливи на пневмония са малките деца и възрастните хора над 65 години. Друг фактор, който оказва влияние е пренебрегването на симптомите и липсата на достатъчно внимание от ваша страна.

Как да облекчим симптомите на пневмония с домашни лекове?

Едно от най-важните неща, които трябва да направите в случай, че сте с пневмония, е да си осигурите достатъчно време за почивка и сън, както и да се храните здравословно и пълноценно.

Активното спортуване, постоянното движение навън и работата отнемат изключително много от вашата енергия, което не позволява на организма ви да се концентрира върху това да се пребори с инфекцията. Това, от своя страна, може само да усложни здравословното ви състояние и да забави процеса по възстановяване.

Друго, което играе важна роля при оздравяването, е стриктното спазване на лекарското предписание, както и приема на лекарства, необходими за унищожаване бактерията, вируса или гъбичката, които причиняват пневмония.

Що се отнася до бързо облекчаване на симптомите, то има различни билки, които биха могли също да ви помогнат в справянето с пневмонията. Така например ментата, евкалиптът и сминдухът са пръв помощник в борбата с един от най-изразените и неприятни симптоми - кашлицата. Те ще я облекчат и ще успокоят раздразненото гърло.

От друга страна, кофеинът е чудесен начин за справяне със задуха. Въпреки, че за някои може да е изненада, кофеинът помага за отваряне на дихателните пътища, което облекчава задуха. В този случай друго, което също много помага, е вдишването на пара или инхалация с чай.

Друг често срещан симптом е болката в гърдите. Тя е резултат от упоритата кашлица. Чай направен от корен на джинджифил или куркума могат да окажат благоприятно влияние. Освен това е важно да споделим, че те имат противовъзпалително действие, което също допринася за бързото справяне с инфекцията във вашия организъм.

А при треска и температура топла вода, супа или билков чай биха много помогнали. Нещо повече, чаят от сминдух е чудесен начин да предизвикате потене, така че да свалите температурата.

В заключение можем да кажем, че пневмонията не е никак приятна и крие своите рискове. Но, когато се предприеме адекватно лечение, назначено от лекар, осигурите си повече почивка, хидратирате се и се храните здравословно, то така много по-бързо ще подобрите вашето здравословно състояние.