Хидрофорът е помпа, подходяща за водозахранване на домакинства или поддържане на нормално водно налягане в дадена инсталация. Има функцията да засмуква и транспортира вода от различни източници като кладенци, резервоари, извори и т.н.

Освен за ефективно водоснабдяване на различни домакинства и стопанства, този вид помпи могат да се ползват също за изграждане на напоителни системи, поддържане на налягането, поливане.

Хидрофорите се наричат още и хидрофорни системи, поради факта, че най-популярните модели се състоят от няколко части - помпен уред, разширителен съд и пресостат.

Основни видове хидрофори

Хидрофор с механичен пресостат

Този вид помпи все още са най-популярния вид хидрофори на пазара. За да работят, трябва да бъдат свързани с разширителен съд и пресостат за управление. След включване и настройка на налягането, помпата ще започне да работи и да изпраща вода в съда за съхранение.

Когато водата достигне капацитета на резервоара и няма разход на течност, налягането ще се повиши и пресостатът ще изключи помпата. Когато обемът от вода започне да привършва и налягането стигне долната граница - пресостатът ще включи отново помпата и тя ще започне да изпълва съда.

Когато бъде включен консуматор (например чешма), помпата първо ще започне да използва водата, натрупана в хидрофорния съд. Поддържането на един постоянен капацитет от вода, ще намали включванията на уреда. Колкото по-голям е обемът на съда, толкова по-малко ще се включва помпата.

Хидрофорите с механичен пресостат обаче нямат вградена защита от работа на сухо, така че обикновено се налага да бъде инсталирана такава допълнително. Този вид помпи често произвеждат и много шум. Цените им обаче са по-ниски от тези на помпите с електронен пресостат или на уредите с регулируеми обороти.

Снимка: trotec.com

Хидрофор с електронен пресостат

В повечето случаи хидрофорът с електронен пресостат не включва отделен резервоар (разширителен съд). Този вид помпа се задейства, когато налягането падне под зададената стартовата стойност - при отваряне на кран в банята например. При затваряне на крана и покачване на налягането помпата ще спре.

След спиране тя не се изключва моментално, а продължава работа още няколко секунди, в които възвръща налягането си. Всички защити на електронния пресостат са от много висок клас, така че ефективно предпазват уреда.

При външен монтаж механичният пресостат може да корозира, докато електронният е устойчив на влага и температурни промени. Този тип хидрофори обаче се включват при всяко пускане на водата и работят с максималната си мощност - независимо от обема изразходвана вода.

Хидрофори с честотно регулиране на оборотите

Тези помпи представляват най-иновативния вариант за хидрофор. Като наименование са познати още като инвертори или бустер помпи. Могат да поддържат постоянно налягане независимо колко консуматора в инсталацията работят. Скоростта на мотора се нагажда към различните условия на работа.

Инверторите разполагат с вграден честотен преобразувател, който намалява разхода на енергия. Могат да поддържат постоянно налягане на водата чрез промяна на скоростта на въртене на двигателя. Хидрофорите с честотно регулиране на оборотите имат ниски нива на шум и дълъг живот.

Оборудвани са с ефективна защита от работа на сухо, както и с други ефективни механизми за предпазване. Обикновено разполагат с малък вграден във вътрешността на уреда малък разширителен съд. Имат сравнително компактни размери.

Откъде да си закупите бързо и изгодно хидрофор?

Да изберете правилния хидрофор за дома не е много лесно, особено ако се сблъсквате с този тип уреди за първи път. Препоръчително е добре да се информирате за важните технически параметри, на които да обърнете повече внимание при покупка.

Разгледайте колкото можете повече модели на различни марки, за да можете да направите добро сравнение и съответно по-лесно да изберете. Ако сте решили да пазарувате онлайн, уверете се, че сайта, който сте избрали е легитимен.

Добър онлайн магазин, специализиран в продажбата на водни помпи и градинска техника, е например onlinemashini.bg.  В каталога им фигурират над 150 различни модела хидрофорни помпи на изключително изгодни цени.

За всяка поръчка на хидрофор ще получите безплатен транспорт до адрес или офис на Еконт - без значение в коя точка на страната се намирате. Ще получите също до 3 години гаранция на машината и възможност за покупка на разсрочено плащане.