Фотоепилацията и електроепилацията са двете основни опции, ако имате нужда от дълготрайна епилация. И всяка от тези технологии си има своите плюсове и минуси. В следващите редове ще Ви разкажем за тях, за да направите по-лесно правилния за Вас избор. 

Разликите в технологиите 

Макар че и с двете технологии се постига един и същи резултат – унищожаване на космения фоликул, принципите на действие на уредите, които се използват, се различават. 

Електроепилаторът излъчва ултрабърз електрически импулс, който произвежда топлина и уврежда стволовите клетки, които карат косъма да расте. Тъй като работи косъм по косъм, той е много прецизен. 

Фотоепилаторът фокусира върху кожата интензивен светлинен лъч, който се абсорбира от меланина, загрява и унищожава няколко косъма едновременно. Този метод пък има по-бърз цялостен ефект. 

Фотоепилатор или електроепилатор, според типа кожа и косми 

Методът на обезкосмяване чрез фотоепилатор е най-подходящ за светла кожа и тъмни косми. Ако космите Ви са руси, сиви или бели, има вероятност да не абсорбират добре светлината поради ниското количество меланин в тях, но така или иначе те ще станат по-фини и крехки. При тъмната кожа има вероятност да се получат изгаряния, тъй като тя абсорбира по-голяма част от светлината и се загрява повече. 

Електроепилаторът може да се използва при всякакъв цвят на космите и кожата, тъй като действието му не се влияе от характеристиките им. 

За кои зони са подходящи 

Ако имате нужда от третиране на големи повърхности – крака, гръб, ръце, с фотоепилация ще постигнете резултат много по-бързо. На практика тя е идеална за всички части на тялото. Можете да я използвате и на лицето, подмишниците и други нежни зони. Единственото условие е преди процедурата те да бъдат обръснати, а след нея да не се излагат на слънце известно време. Единственото, което не можете да правите с фотоепилатор, е епилация на вежди – по време на цялата процедура очите Ви трябва да бъдат защитени от интензивната светлина, която може да ги увреди. 

Що се отнася до електроепилацията, тя може да се използва върху всички зони, включително и около очите. Тя е по-прецизна и е подходяща за трайно оформяне на вежди. 

Снимка: istockphoto.com

Ефективност 

Фотоепилаторът намалява растежа на космите постепенно и може да унищожи до 80% от фоликулите. При електроепилацията положителният ефект може да достигне до 100%. 

Най-добра ефективност се получава при комбиниране на двата метода, като по-голямата част от космите се премахне с фотоепилатор, а електроепилацията се използва като финален щрих за останалите единични косми.

Снимка: istockphoto.com

Комфорт 

По време на процедурите с фотоепилатор може да усетите известно загряване, което да Ви причини дискомфорт. Качествените уреди обаче са снабдени със системи за охлаждане. Електроепилацията може да Ви причини само леко изтръпване на обработваното място.