На повечето от нас се e налагало да проведем курс на лечение с антибиотици в даден момент от живота, независимо от вида на инфекцията. Навлизайки в есенно-зимния сезон, рискът от заболяване се увеличава многократно – започваме да прекарваме все повече време на закрито, което, от своя страна води, до по-близък контакт с останалите хора. Добавяме в уравнението и сухия горещ въздух и получаваме множество предпоставки за заболяване.

Към антибиотиците трябва да се подхожда с повишено внимание, отговорност и да се приемат задължително само след препоръка от Вашия лекар. 

Как точно работят антибиотиците? 

Често срещано объркване за антибиотиците е, че са подходящи при всякакви инфекции. За съжаление това е далеч от истината. Антибиотиците работят само срещу бактериални инфекции. В същината си те са като войници, които разбиват метаболизма на бактериите, убивайки ги напълно или спирайки тяхното разпространение. Тъй като вирусите нямат собствен метаболизъм, а разчитат на този на техния домакин, антибиотиците не са подходящи при лечение на обикновена настинка или грип.

Антибиотиците са изключително добри в работата си, често са дори „прекалено добри“ в нея. Те не могат да направят разлика между бактериите, които ни разболяват, и добрите бактерии, които естествено съществуват в тялото ни. Като такива, антибиотиците често засягат ендогенната микробиота в други части на тялото, особено в червата. Това може да доведе до редица странични ефекти. И тъй като около 80% от имунните клетки на тялото се намират в червата, това също може да повлияе негативно на цялостния имунен отговор на организма.              

Макар антибиотиците да са необходими, а в много случаи и животоспасяващи, към тях трябва да се подхожда изключително внимателно и отговорно, като задължителна добавка към лечението е допълителният прием на пробиотик, който да балансира чревната флора.

Какво още можете и трябва да направите по време на лечение с антибиотик: 

Приемайте антибиотично лечение само след назначение от лекар 

Винаги се консултирайте с лекар преди да започнете да приемате антибиотици и/ли да ги давате на вашите деца. В зависимост от симптомите, вашият личен лекар може да определи и диагностицира типа на инфекцията, след което да определи и правилното лечение за нея.  

Приемайте антибиотик само по точната схема, предписана от лекар 

Ако ви е необходимо антибиотично лечение, вашият лекуващ лекар ще назначи определена схема на прием – по кое време, на каква честота и с каква продължителност. Не трябва да прекъсвате цикъла на лечение преждевременно, дори и симптомите ви да са отшумели. В противен случай рискувате инфекцията да се повтори или още по-лошо – да мутира в антибиотик-резистентна. 

Съхранявайте антибиотика правилно 

Никога не трябва да приемате остатъци от антибиотик от предишен цикъл на лечение или да ги давате на друг член от семейството. Различните антибиотици третират различни типове инфекции. Самоназначението им може да доведе до прием, без това да е необходимо. 

Възстановете баланса

Допълвайки чревната микрофлора с млечнокисели бактерии като L.reuteri Protectis (BioGaia®), можете да увеличите концентрацията на добри бактерии в червата. Капсулите BioGaia® са лесен и безопасен начин да помогнете за допълването на чревната микрофлора с добри бактерии, изгубени по време на лечението с антибиотици. Бактериалният щам L.reuteri Protectis се извлича от майчината кърма и еволюира, за да колонизира успешно както стомаха, така и червата. И точно както при самите антибиотици, от решаващо значение е да се придържате към курса на прием! Много важно е да приемате по 1-2 BioGaia® капсули по време на лечението с антибиотици, както и поне още десет дни след това.

Съвет: За да бъде добавката напълно ефективна, капсули BioGaia® не трябва да се приемат едновременно с вашите антибиотици. Най-добре е да изчакате два часа след прием на антибиотик, за да сте сигурни, че бактериите няма да бъдат засегнати. 

Внимавайте с какво се храните 

Избягвайте въглехидратите, които трудно се усвояват от организма, като например фруктоза и сорбитол, както и храни с високи нива на разтворими фибри (пектини), например цитрусови плодове. Вместо това приемайте повече пресни храни с ниско съдържание на захар, които тялото ви лесно усвоява. 

Хидратирайте се 

Всички знаем, че приемът на вода е изключително важен за благосъстоянието ни. Това важи още повече, когато сме болни. Изключително важно е да подхранвате тялото си с допълнителен прием на течности, за да бъде добре хидратирано. Водата е естественият и препоръчителен избор. Супи, бульони и чайовете без кофеин също са чудесен начин да си набавите течности. 

Избягвайте стреса

Стресът не влияе добре на организма в нито една ситуация. Той е още по-противопоказен и нежелан, когато тялото ви опитва да се възстанови от заболяване. Много е важно да си осигурите достатъчно сън. Можете да опитате и някои техники за релаксация, както и добавянето на етерични масла като лавандула, които помагат да се намалят нивата на стрес.

Спортувайте

Регулярната физическа активност стимулира чревната функция. А също така редуцира стреса и повишава общото благосъстояние на организма. Нови проучвания показват, че упражненията са важни за чревната микрофлора, подпомагат баланса и засилват разнообразието на естествените бактерии, открити там. Ето защо е препоръчително да добавите една допълнителна разходка или изкачване и слизане по стълбите, например.

Следващият път, когато се почувствате зле под влиянието на времето или други странични фактори, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да посегнете антибиотици. А ако все пак се наложи приемът им – вече знаете как да се погрижите за тялото си и да улесните максимално процеса на лечение.

За повече информация относно антибиотиците, пробиотиците и BioGaia®, моля, посетете www.biogaia.bg