Спортът е ключът към подобряване не само на физическата ни форма, но и на емоционалното ни състояние. Ето няколко безценни предимства, които физическата активност ни поднася: 

1. Спортът подобрява настроението

Искаш да внесеш малко повече радост и усещане за качествена почивка и релакс в живота си? Отговорът е повече активност, без значение дали във фитнеса, в парка, на разходка в планината или с колело. Спортът отключва състояние на духа ни, което просто обичаме. Избери правилния модел маратонки Nike, Puma, Skechers, Vans или други любими и качествени спортни обувки, които ще ти бъдат максимално удобни.

2. Спортът подобрява концентрацията

Регулярните спортни занимания ни помагат в процеса на стареене да запазим и подобрим критическото мислене, способността за научаване на нова информация и добрата преценка. Добре е да комбинираме аеробни упражнения и такива, които тренират издръжливостта на мускулите.  Достатъчно е да спортуваме дори 30 минути от 3 до 5 пъти седмично. Подбери с внимание следващия си чифт мъжки маратонки Nike.

Снимка: iStock

3. Спортът ни помага да намалим нивата на стрес

Когато спортуваме , съзнанието ни е заето и изолирано от дневния стрес. Това ни помага да се абстрахираме от негативните мисли. Спортът стимулира производството на ендорфини в кръвта. Затова се чувстваме по-оптимистични и реклаксирани след тренировка.

4. Спортът подобрява съня

Спортът и всякаква физическа активност подобрява качеството на съня ни. Помага ни да заспим по-бързо и по-дълбоко. А това подобрява настроението и менталното ни състояние на следващия ден. Но трябва да внимаваме спортните ни занимания да не бъдат прекалено късно вечерта, за да нямат обратния ефект и да бъдем прекалено енергични, за да заспим.

5. Спортът подобрява здравето и формата ни

Горене на калории, изграждане на мускули, спортните занимания ни помагат да бъдем в по-добра форма и да живеем по-здравословно. Спортът ни помага като превенция срещу високия холестерол, високото кръвно и развиването на диабет.

6. Спортът подобрява самочувствието ни

Спортът ни помага да изградим по-висока самооценка и самочувствие. Развивайки своята издръжливост, сила и нови способности, винаги намира ползотворно отражение не само върху физическата ни форма, но и върху емоционалното ни състояние. 

7. Спортът развива лидерските ни качества

Отборните спортове като футбол, бейзбол, волейбол и баскетбол изграждат лидерски качества. Възможността да тренираме, побеждаваме и губим заедно ни помага да бъдем по-адаптивни, социални и разбиращи не само към хората, с които спортуваме, но и с приятелите и колегите ни.