В разгара на лятото е време за романтика, вълнуващи приключения и споделени мигове с приятелите или с любимия човек. Ако обичаш да пътуваш и всеки уикенд планираш нови пътешествия, тази идея определено ще те изненада. Отдай се на едно различно и лежерно пътуване с теснолинейката Септември – Добринище, която преминава през едни от най-живописните планински кътчета на България. Тук ще можеш да се върнеш назад във времето и да си припомниш какво е усещането да пътуваш с влак, да слушаш песента на вятъра и да се наслаждаваш на красивите гледки през прозореца, без да бързаш за никъде.

Целият маршрут от Септември до Добринище е 125 км, а пътуването трае малко над пет часа. Цената на двупосочния билет е 11,90 лв.

Пътуването с теснолинейката е толкова интересно, че намери място в Топ 10 на престижния британски вестник "Гардиън" на най-добрите пътувания с влак в Европа.

До края на месец септември можеш да се возиш в специалния Вагон за Отдих – Пиринско, където те очаква студена бира, придружена с интересна информация за теснолинейката, която е емблематична за този регион. Влакът потегля от гара Септември в 08:42 ч. По пътя можеш да спреш на избрани места и да си организираш собствен излет в планината до избрана дестинация.

Може да слезеш например на най-високата точка по трасето – гара Аврамово (1267 м н.в.), която е най-високата жп гара не само в България, но и на Балканския полуостров. Оттам има пътека към връх Велийца (1712 м н.в.).

За да планираш своето лятно приключение, посети интернет страницата www.навънспиринско.bg, където можеш да избереш собствен маршрут чрез интерактивната карта на сайта. Тя позволява въвеждане на начална и крайна точка на пътуването и показва кои са интересните локации и забележителности наоколо. На сайта ще можеш да откриеш и разписанието на Вагона за Отдих на Пиринско през летния сезон, както и интересни факти за теснолинейката и местата, които си заслужава да видиш по нейния маршрут.

А ето и няколко съвета как да направиш пътуването с влак незабравимо:

1. Изключи звука на телефона: Изживей истински пътуването, без да се налага да водиш разговори по телефона или да проверяваш служебната си поща. Отпусни се и се наслади на момента.
2. Направи си снимки за спомен: Снимай красивите гледки, които ще видиш през прозореца на влака, или си направи селфи, за да се похвалиш и на другите.
3. Води си записки: Запиши впечатленията си по време на пътуването. Няма нищо по-автентично от записките на ръка, които можеш да препрочиташ в бъдеще.
4. Хапни нещо вкусно: Приготви си сандвичи, закуски или домашни мъфини. А можеш да заложиш и на вкусна компания за студената бира Пиринско, която се съчетава с различни видове солена и сладка храна.
5. Намери нови приятели: Пътуването във влак ти дава чудесна възможност да за се запознаваш и да общуваш с различни хора. Намери нови приятели и се забавлявай!