Едни от най-големите клишета в днешно време са "забързано ежедневие" и "нямам време". Използваме ги като оправдание за всичко - от това че не спортуваме, до това, че не сменяме работата си, колкото и не добре да се чувстваме там. 

Като човек на думите, се радвам изключително много, когато срещам хора, които променят смисъла на тези изрази с това, което правят. 

Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика L’ali®. Има стабилна кариера в корпоративния свят и, предполагам, същото забързано ежедневие от горните редове. Но постепенно фокусът му се измества към здравословния начин на живот, съобразен както с грижата за човека, така и с грижата за околната среда. Отнема му 4 години да разработи своя холистичен бранд, като в това начинание участват международни консултанти от България, Швейцария, Португалия, Италия, САЩ и Холандия. Това е гаранция за ефективни резултати и безопасност, а не продукти, създадени по характеристиките на съставките „по книга“ и очаквани резултати. Но когато следваш сърцето си, времето няма значение. Само пътят и крайният резултат.  

"След две години работа върху синергичния каталог от иновативни натурални продукти, като част от холистичния ни подход и цялостната грижа като разбирането ми за здраве, се открои социален проблем в козметика – изборът на точните продукти за точната кожа в този момент от живота на човек", споделя ни той.

И ти ли сега поглеждаш към тоалетката си и виждаш колко много продукти имаш там? А ползваш ли всички? В какъв ред? Мислиш ли, че ти помагат?

И моята тоалетка беше пълна с всевъзможни козметични продукти. Особено внимание обърнах на препоръката от L’ali® да се използват само продукти от марката за максимален ефект и това ми помогна да елиминирам доста ненужни неща.

Изборът на продукти не бива да е хаотичен. Разумното избиране би помогнало по-малко хора да страдат от увредена кожа от неправилно избраните продукти, да се намали свръхконсумацията и замърсяването. Това се нарича...

ФРЕШ КОЗМЕТИКА - КАКВО Е?

„Фреш“ е философия за минимализъм и осъзнат избор - да вземеш точно толкова и това, което ти е необходимо. Целта е по-малко използвани ресурси и по-добра екология.

За да разбере човек какви са точните продукти за него, на сайта на бранда има алгоритъм, който за 20-40 секунди може да покаже каква е вашата скала на чувствителност, типа кожа и нуждите й към точно този момент.

Правя си този тест, докато отпивам първото за деня кафе и съм изненадана от подробните отговори. Винаги съм се колебаела при такъв тип проучвания, защото обикновено все нещо не е моето. Малко по-късно имам точни резултати с порепоръки за продуктите, които да използвам. Изцяло са съобразени с възрастта ми, начина на живот, състоянието на кожата ми и проблемите, които съм забелязала. 

Снимка: Росица Николова

Не очаквайте кутии с лъскави панделки и злато по кантовете. Тук фокусът е мисълта за природата и ресурсите и това се вижда дори в опаковките. Натурални цветове, дървени панделки (zero waste отпаден продукт от производството на еко къщи от дървени трупи в България) и продукти в стъклени шишенца. Всичко е 100% биоразградимо. 

И изключително приятна изненада беше...

ПИСМО ДО ТЕБ САМИЯ

Личното отношение е един от големите плюсове важни за всеки човек. В кутията с продукти има писмо на хартия с името и индивидуална програма. В моя случай това е холистична програма за склонна към омазняване кожа със степен на чувствителност по скалата - устойчива. 

Снимка: Росица Николова

Получавам синергични продукти за цялостна грижа в 3 стъпки. Те са натурални, ръчно приготвени, 100% веган, без глутен без ГМО, сулфати и парабени.

Има и подробно разписан ритуал за синергично наслояване. 

Като редактор, знам колко по-добри резултати дава работата, когато хората в екипа взаимно се допълват, когато в една статия слагаме линкове, които дават още информация, когато пресподеляме материалите си в различни социални мрежи и това носи още ползи. Точно този принцип откривам и в тази козметика - на проблема се гледа холистично, от различни гледни точки. 

В следващите дни ритуалът ми включва почистване на кожата с масло. Обожавам двойното почистване и съм открила, че маслената баня е нещо с чудодейни резултати. Много хора се притесняват да правят почистване с маслен продукт, ако кожата им е мазна. Всъщност това е най-доброто за такъв тип кожа. Маслото леко се затопля между дланите, след което се разнася по цялото лице, деколте и шия и накрая се изплаква с вода.

Втора стъпка е за балансиране на омазняването, повлияване на бръчките и хидратация. 

Снимка: Росица Николова

За всеки от продуктите има отделно листче с номер, така че няма никакъв шанс да се обърка редът. Самите бутилчици също са с номерация, така че дори да сте много изморени вечер, те сами ще ви указват последователността си. 

Финиширащата грижа е подхранване отвътре навън. Лицето се напръсква със серумен активатор, след което с пипета се поставят няколко капки серум. 

Снимка: Росица Николова

Усещането, когато се използва козметиката е за чистота и лекота, като сливане с природата. Без силни и изкуствени аромати, без зачервявания и агресивно влияние. 

Просто за малко поне - сутрин и вечер, си забавил онова забързано ежедневие от първите редове и живееш по-осъзнато, с мисъл не само за себе си, но и за света около теб.