Знаете ли, че има случаи, в които 2+2 може да е равно на 5… Да, правилно прочетохте!

Синергията е термин, който се използва в биологията, фармакологията, управлението, маркетинга и икономиката. Може би ще се запитате какво общо може да има подобен термин с храната. И ние това се запитахме. Затова започваме първо със значението на думата.

Синергията е съвместно действие и взаимно подпомагане на отделни елементи, при което крайният ефект е по-голям от сумата на ефектите, предизвикани поотделно от всеки отделен елемент. Ефектът се постига чрез натрупването на различни способности, сили и дейности, които се припокриват и взаимно се допълват. Това правило е позната по-добре като правилото 2+2=5.

Синергията при храните действа на същия принцип, а основната идея е да бъдат извлечени в максимална степен полезните вещества. Синергичното съчетаване на храните помага за по-добрата усвояемост на на витамините, минералите, фибрите и антиоксидантите.

Така например, когато искаме да заздравим костите си не е достатъчно само да приемаме калций, а и да го съчетаем с витамин D и магнезий. Ако не го направим, организмът ни ще изхвърли част от калция и поетото количество от него ще отиде на боклука.

Съществуват много други комбинации от храни, които могат да засилят благотворното действие върху организма. Ето някои от по-важните:

Спанак и цвекло
Тъмно зелените листни зеленчуци, които са богати на желязо, е добре да се комбинират с друг зеленчук, който има високо съдържание на витамин С, като например цвеклото. По този начин се подобрява усвояването на желязо от организма.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosДомати и зехтин
Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, за който е доказано, че намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Тъй като ликопенът е мастноразтворим, съчетаването му със здравословни мононенаситени мазнини (като зехтина например), спомага за неговото още по-пълноценно усвояване.

Моркови и говеждо месоСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Съдържащият се в морковите витамин А, се усвоява най-лесно и ползотворно в съчетание с протеини. Комбинирането на моркови и говеждо место е чудесно решение, тъй като второто осигурява допълнителна доза цинк, която предпазва имунната система от отслабване.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗелен чай и лимони
Зеленият чай е изключително полезен за организма – засилва метаболизма и го зарежда с доволна доза антиоксиданти. Съчетан с лимон обаче, спомага организма да усвоява полезните вещества 13 пъти по-лесно.

Чесън и рибаСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Чесънът и рибата вървят ръка за ръка не само що се отнася до вкусовите ни предпочитания, но и когато става дума за здравословни съчетания. Рибата е полезна за холестерола, а чесънът за сърцето. Съчетани на едно място те имат способността да действат като противовъзпалително средство.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЯбълки и червено вино
Ябълките съдържат фавоноид, които действа противовъзпалително, а червеното вино има в себе си друг флавоноид. Двете съставки заедно работят за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобряване функцията на сърцето.

Домати и броколиСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Съчетанието между домати и броколи е не само здравословно за организма като цяло, но и изключително ефективно в борбата с рака на простата. Учените направили изследвания и през 2004 година ги публикували –

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСемена, ядки и сушени плодове
Ядките, семената и сушените плодове са изключително богати на протеини. В същото време съдържат малко вода. Съчетаването на трите наведнъж подобрява и подпомага храносмилането.