Първото нещо, което идва в ума, когато чуете думата "тестостерон", е мускулест мъж, щедро окосмен по гърдите. Затова и повечето дами споделят грешното мнение, че тестостеронът не играе абсолютно никаква роля в женското тяло. Някои от вас може би дори мислят, че тестостеронът се произвежда единствено в тестисите при мъжете. Това не е вярно. И вие синтезирате тестостерон – най-вече в яйчниците и надбъбречните жлези. Трудно е да се разбие този стереотип, но ще се опитам да го направя. Човешкото тяло е сложна система и е наивно да определяме даден хормон като изцяло мъжки или женски. Но какви са функциите на тестостерона в женското тяло?

Либидо
Желанието за секс при дамите е пряко свързано с нивата на тестостерон. С наближаване на менопаузата нивата на тестостерон спадат, което води до понижено либидо. Независимо колко много ви се иска да правите секс, без правилния хормонален баланс, няма да изпитате физическа потребност от това.

Производство на естроген
Колкото и парадоксално да ви звучи, за производството на естроген е необходим тестостерон. Тестостеронът отговаря за синтеза на естрадиол – главният естрогенен хормон при небременните жени преди менопауза.

Изграждане на мускулна маса
Също както при мъжете, тестостеронът отговаря за поддържането и развитието на мускулна маса при жените. Но понеже дамите произвеждат около 10 пъти по-малко тестостерон от мъжете, е невъзможно да натрупате значителна мускулна маса (без прием на анаболни стероиди).

Здрава костна система
Един от многото нежелани странични ефекти на противозачатъчните е понижената костна плътност. Причината за това е отделянето на полов хормон-свързващ глуболин (sex hormone binding glubolin), който се свързва с молекулите на тестостерона. А тестостеронът от своя страна е важен за правилната костна минерализация и при двата пола.

Проблеми с нивата на тестостерон
Всички ползи за организма от тестостерона се наблюдават само когато хормонът е във физиологичните си норми. Все по-чест проблем при жените (около 5-10%) са завишените нива на тестостерон – състояние, носещо сложното наименование хиперандрогенизъм. Хиперандрогенизмът обикновено се дължи на поликистозния овариален синдром (ПКОС). При жените с този синдром се наблюдават симптоми като акне, окосмяване по лицето и тялото, оредяване на косата, повишена мускулна маса, нередовен менструален цикъл и удебеляване на гласа. Има и други състояния, които водят до повишени нива на тестостерон – уголемяване на надбъбречните жлези и рак на яйчниците – но ПКОС е най-честият причинител. Ако имате съмнения, че вашите нива на тестостерон са завишени, ви съветвам да посетите ендокринолог и да направите необходимите изследвания.

Как да понижите своя тестостерон по естествен път
Първо ще кажа, че ако не сте направили изследване, което да е потвърдило завишени нива на тестостерон, не е необходимо да прилагате следващите съвети. Ако все пак резултатите от изследванията потвърдят опасенията ви, най-вероятно ще ви бъдат предписани медикаменти, които понижават нивата на тестостерон. Освен чрез приема на лекарства, можете да подпомогнете понижаването на тестостерона и чрез промени в начина си на хранене, физическа активност и ежедневни навици – фактори, оказващи влияние върху хормоналния баланс.

Като за начало намалете приема на захар и рафинирани въглехидрати. Тези храни бързо повишават кръвната захар, което води до високи нива на инсулин. Инсулинът, от своя страна, стимулира яйчниците да произвеждат повече тестостерон. Съветът ми е да преминете към по-балансиран и здравословен хранителен режим, богат на фибри, добри мазнини, плодове и зеленчуци.

Друга добра стратегия е да консумирате повече соеви продукти. Тофуто, например, повишава нивата на полов хормон-свързващия глуболин, който, както вече казвахме, се свързва с молекулите на тестостерона.
Препоръчвам ви да ограничете приема на белтъчини от животински произход (месо, яйца, мляко), тъй като високият прием на животински протеин се свързва с високи нива на тестостерон.

Над половината от жените с повишени нива на тестостерон страдат и от наднормено тегло. Ако вашият случай е такъв, добра идея е да свалите излишните килограми. Изпълнявайте упражнения с умерена интензивност, 45 минути на ден, 3-4 дни в седмицата.

Чаят от мента има благоприятен ефект при жените с ПКОС, като понижава нивата на тестостерон и помага за преодоляване на симптомите. Пийте една чаша ментов чай, два пъти дневно.

В обобщение, балансираното хранене и физическата активност могат да подпомогнат в процеса на регулиране на тестостерона при дамите. Преди да предприемете каквито и да е действия, е най-добре да говорите с вашия лекар, да установите моментните хормонални стойности и да изключите съпътстващи заболявания и състояния.