Според мен изоставената на абсолютно произволно място тротинетка е визуалният символ на 2019 г. А ако направим класация специално за промените в градската среда, бих поставил зарязаната тротинетка на челно място за цялото десетилетие!

Нищо не е променило толкова драстично градския пейзаж, както електрическите тротинетки, в които буквално можем да се блъснем на тротоара, ако улицата е тъмна (а в София такива има достатъчно). През последните години в градовете се появиха и други новости като например електрическите автомобили, но те се сливат с останалите и не правят толкова силно впечатление. Услугите за споделено ползване на автомобили от типа на Spark също са революция, но колите си стоят паркирани на улицата редом до другите и няма да им обърнеш внимание, ако не се загледаш по-внимателно.

При тротинетките не е така. Последната толкова голяма промяна в градското ежедневие бе в края на XX век, когато ни се струваше, че някой в далечината си говори сам, но след няколко секунди се сещахме или направо виждахме, че човекът просто има мобилен телефон. А през първото десетилетие на новия век сякаш най-голямата промяна за българските градове бе появата на моловете.

Да видим какво ще ни донесат следващите 10 години.

 

Става ли ви неприятно (мъчно), когато видите нещо зарязано насред тротоара?