Не ме разбирайте погрешно. Харесвам експериментите – например много обичам да гледам “MythBusters” или предавания, в които се опитват да възстановят компютърно най-реалистичния възможен образ на Иисус Христос, като извадят, обработят и визуализират информацията, кодирана в хипотетично кървавите петна по плащаницата от Торино. Не че съм религиозна (тихо вярвам), обаче това са интересни експерименти – винаги си задаваш въпроса “а защо пък да не е вярно/възможно” и резултатите често те удивляват точно с това “ами, ако, а?”.

Но аз работя в женски сайт, а не в “History Channel”, и тук също има експерименти, нищо че не разполагаме със сухи научни знания, звания и степени в сферата на физиката, химията и биологията, нито пък сме 3D артисти. Но трябва. След доста умуване, как, аджеба, да се включа в тази не особено привлекателна за мен секция, отговорът сам изписка на телефона ми. Под формата на имейл. Той гласи – “Диди, напиши, моля те, материал за l’експерименти – какво си преживяла/видяла днес.” Поводът е едно събитие, в което се включих, а първичната ми и ненаритана от разум реакция е – “но фрикин уей!”. Докато си блъсках главата как да избегна с финт поредния подобен мейл, експериментът ми се изправи гордо в цял ръст и се оказа самопровел се:

Колко време можеш да отказваш на шефа си задача, преди да стане грандиозен проблем?

Продължителност на експеримента: Нерегламентирана
Условията: задание/задача; не ти е интересно; основно писмена комуникация;
За неифектирани резултати: имате право да отказвате само една задача (но пък упорито и многократно), не повече! Иначе сте си подритнали трудовата книжка и сте обратно на пазара на търсещите, това предполагам е ясно. Е... освен ако не си приятелю Тед, ма той е дребен и космат, та едва ли ти се ще.

Хронология на експеримента (от имейлите оставям само „експериментната” тема – поради разнообразни причини, сред които не е дискретността =)):

From: Le Boss
Sent: Friday, October 05, 2012 1:48 PM
To: Мен
Subject: …

(…) някаква конкретна идея? За ЛЗ експерименти нещо?

From: Мен
Sent: Friday, October 05, 2012 2:14 PM
To: Le Boss
Subject: …

(…) За ЛЗ експериментите :S Ahah мога да се опитам да сготвя нещо :D

From: Le Boss
Sent: Friday, October 05, 2012 2:45 PM
To: Мен
Subject: …

Имах предвид (…) да е като експеримент. Пък ти сготви ;)

From: Мен
Sent: Monday, October 8, 2012 10:30 AM
To: Le Boss
Subject: …

… дрън-дрън-дрън (в смисъл – не, моля, не, не ща пък!…)

Пауза по темата. Oтлагам неизбежното с добре познатото на всички отрицание (denial) и удобно потопена в уюта му, стискам палци да продължи по-дълго. Колежка обаче услужливо напомня:

From: Колежка
Sent: Wednesday, December 19, 2012 1:22 PM
To: Всички
Subject: …

(…) Диди, (…) а и ти си наред за експериментите – нали се редуваме?

(Тук вече съм леко притисната)

From: Мен
Sent: Wednesday, December 19, 2012 3:15 PM
To: Le Boss и всички
Subject: …

(…) За експериментите – нямам никаква идея, освен една, която в момента не мога да осъществя (… обяснение защо) :)

И като цяло те са ми доста мътни и не особено интересни :)

From: Le Boss
Sent: Thursday, December 20, 2012 11:04 PM
To: Мен
Subject: …

Мътни или не, имаме достатъчно свобода за теми. Може да е всичко. Ангажиментът на всички към тази рубрика не отпада поради липса на идеи. Изход – развихри въображението.

Отново настъпва пауза. Когато работиш в медия, задачите обикновено са ежедневно спешни и не ти остава много време да се мотаеш, така че - възможно е да натириш една от тях. Въпросът е - докога.

Отговорът дойде вчера. Отново по мейл:

From: Le Boss
Sent: Thursday, February 14, 2013, 10:30 PM
To: Мен
Subject: l'eskperimenti?

Диди, какво става с твоя експеримент? Не всичко ни е интересно, но това не е оправдание за несвършена работата. Напрегни бунтарската си главица и ни изненадай приятно. Чакам материала с нетърпение. Повече извинения не се приемат.

Ами Рали... ето го.

Резулати: Конкретна задача може да бъде отлагана доста дълго. В случая - 5 месеца. Но в крайна сметка, макар и без крайни ситуации, става ясно, че търпението се изчерпва и трябва да се свърши. Все някога.

ВАЖНО: човешки фактор – в случая аз имам търпелив и разбиращ шеф, затова, деца, не правете това у дома! Така, де, в офиса. Този експеримент не гарантира общовалидни резултати! (въздъхвам примирено, взимам дистанционното и пускам “History Channel”)

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

п.с. Не ме наритаха вгз, йей!