Орехите са едни от най-ценните ядки за организма. Освен че са полезни, са и страшно вкусни, но не само в сърцевината на един орех се крие богатство. Предлагаме ви няколко лесни стъпки за правене на обеци от орехови черупки.

Какво ни трябва:

Орехи;
клещи;
метални елементи за бижута;
цветни въженца или конци;
мъниста или копчета за декорация
и въображение :)

На последната страница има и видео, което ще ви помогне в сръчната изработка на обеците.

Как да ги направим >>


1. Разполовяването на орехова черупка е фасулска работа. По-светлите и гладки орехи се разделят с по-малко усилие, тъй като черупката им е по-крехка. Прави се с нож или остър предмет, като се прилага лек натиск от едната връхна страна на черупката.

Ядка първенец: орехът >>

2. След разделянето на ореховата черупка е необходимо да се пробият малки дупчици от едната страна на двете половини. Става най-бързо и лесно с бормашина, но може да се пробие и с пирон или дебела игла и чук върху твърда дъска.

Продължава >>