Лятото е сезонът, в който ни се иска постоянно да сме навън. Някак съвсем по законите на Мърфи, точно тогава офисът става по-тесен, таванът - по-нисък; а въздухът, обърнат от климатика, буквално не става за дишане... Пет дни в седмицата, от 9 до 18, сме на работа - изкуствена светлина, стол, от който ни боли кръстът, кофти кафе от капсули, климатик, който все духа в нечий врат... Предложението за офис на открито по идея на фондация Credo Bonum дойде съвсем навреме - малко преди всички красавици в офиса да заспят 100-годишен сън от леност, а вместо кръв във вените ни да потече разтопен шоколадов сладолед. Лятото обаче ни покани да излезем навън! Взехме си лаптопа и отидохме да поработим на свеж въздух в градинката на ул.”Кракра”16.

Споделените пространства за работа са една от тенденциите, която напоследък заформя микромрежи от хора с общи интереси и съзнание, отворено за експерименти и нови предизвикателства. В градината ни посрещат различни удобства за работно стоене, лежане, седене и разпускане - от обикновени дървени столчета до дизайнерските мебели на Петър Торньов и цветните Bubble Bed. Важно е да си избереш удобно място за работа, според личните предпочитания и извивки на тялото. Текстилният шезлонг съблазнява, но не предразполага към работа. На яркосиньото надуваемо легло може да полежиш, докато се опитваш да сграбчиш някоя от гениалните идеи, които кръжат около главата ти, но да седиш с лаптопа е по-трудно. Избираме си стандартно столче с масички, около които са се настанили още приятни хора. С приятната си обстановка офисът на открито буквално крещи "Почивка!", но да не забравяме, че сме тук, за да работим!

Снимка: Credo Bonum Foundation

Не може и без тези... 

Когато имаш слънце, вместо климатик, разчиташ единствено и само на неговите лъчи. Не можеш просто да врътнеш копчето и да намалиш градусите. Топло ти е, или пък ти блести в монитора - можеш да се преместиш, ако има къде, да си увеличиш яркостта, или просто да се примириш с едно удобните неудобства на офиса на открито.

Да, и муха може да ти кацне на крака или по ръба на чашата с кафе. Просто не трябва да забравяш, че дали ти си на нейна територия или тя на твоя е спорен въпрос. Така че смело махай с ръка и я пропъди като досадната мисъл "Пих ли си противозачатъчните снощи". 

Шумните хора са едно друго явление, което може да смути концентрацията ти. Те не са невъзпитани, те просто  решават някой работен проблем на висок глас или пък са по-екзалтирани от работата на открито от теб. Един поглед е достатъчен, за да им кажеш какво мислиш за децибелите им, дори и без думи. Защото на такива места не ходят случайни хора. И ако просто са се изпуснали да повикат малко, също толкова малко им трябва, за да осъзнаят грешката си. 

Риск при работата на открито е разсейването от градските шумове - преминаващи коли, деца, които играят и т.н. Цветните картини и звуците ни карат често да обръщаме глави. Женско любопитство или по-малко натовареност в момента - не знам точно. Това, разбира се, не е нещо непреодолимо. Поглед в монитора и слушалки в ушите и вече си в твоя си свят. Все пак и в офиса не е постоянно тихо, нали!?

Снимка: LadyZone.bg

Но тези го правят перфектно!

Откритото пространство действа стимулиращо на въображението. Стените в офиса прихлупват и ограничават. За сметка на това въздуха, високите дървета, слънцето в синевата са все фактори, които могат да дадат криле на съзнанието ви и просто ей така, докато си седите уж невъзмутимо в градината, да ви хрумне онази гениална идея, от която да станете милионери! Слънчевата светлина подобрява настроението и е здравословна. свежият въздух дава енергия и жизненост. 

Факт е, че не всяка професия позволява да се работи от друго място. Но на отворени пространства за работа може да срещнете много хора със сходна професия и да обмените идеи. Такива места са подходящи за редактори, дизайнери, презентатори, преподаватели, журналисти, програмисти и т.н.

Снимка: LadyZone.bg

Малки, сладки бонуси

В градината на "Кракра" 16 освен да поработим, можехме и да хапнем вкусно. Иначе съвсем спокойно може да си носите храна и да хапвате все едно сте на пикник. Разклонителите, в които да пъхнеш контакта, ако ти свърши батерията на лаптопа, са на повече места дори от покемоните. Имаше дори водоустойчиви такива, в случай, че завали. Хитро, нали?! Приятна музика, аромат на борови иглички, здравословни бонбони - малките удоволствия от живота, заради които си струва. 

Изводите

Намери си работно място, което харесваш, така никога няма да ти се наложи да работиш!