За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура. Две от най-популярните приложни изкуства в Япония кири-е и темари ще могат да бъдат видяни на изложбата "Катагами и Темари" (Под повърхността на реалността) в Пловдив на 16 октомври 2015 г. (петък) от 18 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15. 

Декоративните топки от конци -  темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 5-6 века. Те са изработени на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топки и обвити с памучни конци, след което се декорират с бродерии от цветни нишки. Те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Кухимито- плетене на шнурове - използвани в самурайските униформи, в чаените церемонии, до съвременни аксесоари към кимоната, днес те са забавление на малки и големи. Двете техники ще бъдат демонстрирани от Рали Донева - Коева, член на Японската Тамари Асоциация, която притежава сертификат за второто ниво за изработка на темари.

Кири-е - картини от ръчно изрязана хартия с фундаментално приложение в създаването на шаблони за изработка, багрене и рисуване на кимона. Приложното изкуство кири-е ще бъде представено от Рина Пападопулу- Узунова, единствената не-японка, поканена за член на Senga Association (цветно кири-е) през 2006 г. Специален гост на изложбата ще бъде Мегуми Мочидзуки, кири-е майстор от Киото. 

На 17 и 18 октомври (събота и неделя) ще има демонстрации и уъркшопове с вход свободен:

Кири-е - уъркшоп на всеки два часа с начален час 10:30 часа през двата дни

Темари - 10:30 на 17.10 и от 14:30 на 18.10

Кухимито - 14:30 на 17.10 и от 10:30 на 18.10

Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България "Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България