Продукти за курабийките:

225 г масло
100 г пудра захар
230 г брашно
100 г царевично нишесте
1 прахче ванилия

Приготвяне:
Маслото се оставя да омекне преди да се използва. Нарязва се на кубчета и се поставя в дълбока купа. Добавя се захарта и се разбива, докато се получи кремобразна смес. Постепенно се добавят  брашното, царевичното нишесте и ванилията. Когато стане по-твърдо, започва да се меси на ръка, докато стане меко тесто. Поставя се за 30 минути в хладилника, увито в домакинско фолио за свежо съхранение.

Изважда се и се разточва на кора с дебелина 1 см върху набрашена повърхност. С формичка се изрязват фигурки на птички. Трябва да се работи бързо, защото от топлината на ръцете масленото тесто омеква. Пекат се 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждат се и се охлаждат.

Продукти за захарното тесто:


10 г желатин
65 мл студена вода
180 мл глюкоза
1 ч.л. глицерин
900 г пудра захар
1/2 ч. л. зехтин
сладкарска боя

белтък за залепване
течен шоколад за декорация

Приготвяне:

Желатинът се оставя да набъбне във водата, като се загрява, без да кипва, на водна баня. Добавя глицеринът и глюкозата, като непрекъснато се бърка. Пудрата захар се пресява и се сипва в купа. Оставят се около 200 грама за доомесване. Към по-голямото количество на тънка струйка се добавя сиропа и се бърква с дървена лъжица. След като течността поеме захарта, започва да се меси, докато стане хомогенно и меко. Постепенно се добавя и останалото количество пудра захар. Тестото се разделя на толкова топки, колкото различни цветове искаме да имаме - жълто, синьо, бяло. Добавя се боята на прах и месенето продължава, докато цветът стане еднакъв.

Когато тестото стигне желаната консистенция и цвят, дланите се намазняват със зехтина и месенето продължава още 5 минути. Прибира за около 30 минути в хладилника, увито в свежо домакинско фолио. Изважда се и се разточва на тънко. Със същата формичка на птички се изрязват фигурки и се залепват върху курабийките с белтък.

С различните цветове от тестото могат да се направят допълнителни декорации - цветя, точки, капки. С течен шоколад, поставен във фуния с тънък накрайник, се рисуват дъгъчки за очите.

сладки
Ако искате да подарите тези красиви курабийки на някой специален за вас човек, трябва да обърнете внимание и на опаковката. Може да ги подредите в красива картонена кутия или в прозрачно пличке. Ето и още един акцент, който да прибавите, за да стане подаръкът завършен и наистина от сърце.

Сърце за опаковката:

фимо
клечка за зъби
хартиен шаблон
макетно ножче
сатенена панделка

Разточете фимото на тънко. Поставете хартиения шаблон отгоре и изрежете с макетно ножче. С острия връх на клечка за зъби напишете нещо върху сърцето. В горния край направете по-широка дупка, през която да мине панделката. Изпечете фигурката на 100 градуса във фурна за 30 минути.

сърце

сърце

сърце

Промушете панделката през дупката. С нея завържете прозрачното пликче, в което сте подредили курабийките с цветно захарно тесто, или просто да го поставите в кутията със сладкиши като допълнителен акцент.