Какво е чиста кожа?
Чистата кожа е освободена от всички следи от грим, замърсявания, пот, себум и патогенни бактерии.
Визуално: чиста, копринена, матова, гладка и озарена.
При допир: мека, гладка и свежа, без усещане за мазност.

Какво трябва да бъде почистено от повърхността на кожата?
Физиологични замърсявания: излишен себум, пот, натрупрвания на мъртви клетки.
Замърсявания, свързани с начина ни на живот: следи от външни замърсявания, грим, остатъци от дневен или нощен крем.

Какво трябва да бъде съхранено в кожата?
Количествено и качествено в горните слоеве на кожата трябва да бъдат съхранени компонентите, които осигуряват нейната цялост и запазват физиологичното pH, което е между 5 и 6, и бариерните функции и оптимално ниво на хидратация.

Какви са последствията от неправилното или неефективно почистване на кожата?
Освен хигиенно средство, премахването на грима е и първата стъпка от ритуала „Грижа за кожата“. Важно е то да бъде съобразено с типа на кожата (суха,
смесена или мазна), с нейната чувствителност, типа на употребения грим и специфичните й нужди (сияние, свежест). Несъобразеното почистване на грима, което е по-агресивно от необходимото, нарушава естествения pH баланс на кожата. Прекомерното разтваряне и отстраняване на липиди от кожата, без допълнително подхранване, рискува да компрометира бариерната й функция. Това може да предизвика дискомфорт, зачервяване и дехидратация. Несъобразеното почистване, което е недостатъчно, носи риска от остатъчни следи от грим и себум по кожата, които могат да оксидират и раздразнят кожата.

От ELISABETH BOUHADANA, Директор Научникомуникации L‘orÉal Paris

След като прочетохме тези важни правила за чиста кожа, вече знаем, че тя се нуждае от специфична грижа и точните продукти, а нашите любими такива са:

Мицеларната вода Skin Perfection


Skin Perfection почистваща мицеларна вода е с хипоалергенна формула, съдържаща нежни почистващи частици, които разтварят замърсяванията и премахват грима идеално –
без триене и без отмиване. Резултатът разкрива почистената и
свежа кожа, нежна и без усещане за дискомфорт или раздразнения.

Водната пяна Sublime Fresh


Водната пяна Sublime Fresh, която се отмива, създадена за нормална до смесена кожа, оставя
кожата чиста и свежа. Формула без сапун, плътна пяна, която се отмива лесно, а с нея и разтворените грим и замърсявания. Резултатът е сияйно чиста и свежа кожа.

Тоник Sublime Soft


Sublim Soft тоник за кадифена кожа е формула, създадена да премахва остатъците от почиствашото мляко и да освежава кожата без отмиване. Съдържа високо ефективни витамини с възстановяващи свойства за епидермалната тъкан. Тоиникът помага за възстановяване на бариерните функции на кожата, като по този начин запазва влагата в себе си.