Защо не трябва да изхвърляте кората на банана – даваме ви цели 6 причини:

За избелване на зъбите

Преди да измиете зъбите си, натъркайте ги за няколко минути с кората на банан. За няколко седмици успотреба усмивката става по-бяла и сияйна.

Действа в борбата с акнето и бръчките

Много лесно може да включите кората на банана и в своя ежедневен ритуал за разкрасяване. Витамините и минералите, които се съдържат в нея, спомагат за успокояване на възпалената и раздразнена кожа, като едновременно действа й стягащо. Процедурата по използване е същата – втривайте в кожата всяка вечер и резултатите няма да закъснеят.

Снимка: istockphoto.com

За облекчаване на главоболие

Ако ви боли глава и в момента не разполагате с болкоуспокояващи у дома, обелете един банан, оставете го за 20 минути във фризера и поставете на челото. Това ще облекчи моментално болките.

За подхранване на цветята

Не изхвърляйте корите от банан, а ги оставете на проветриво място да изсъхнат. Натрошете ги и поставете в саксиите с цветя и растения. Те ще подхранят почвата.

За полиране

С кора на банан може да лъснете успешно обувки от естествена кожа. С нея може да лъснете до неузнаваемост и съдове от сребро.

Снимка: istockphoto.com

За готвене

Много малко от нас знаят, че всъщност кората от банан се използва, при това много успешно, в азиатската кухня. Най-често готвачите там поставят кори от банан, когато готвят пиле, с цел запазване на сочността на месото.