С наближаването на Свети Валентин и в случай, че обмисляте или ви споходи порив за разкрасяване, ви предлагаме материал, написан от д-р Наталия Ненкова, пластичен хирург с 12 години практика във ВМА Варна. 

Снимка: Личен архив

В напрегнатото и изнервено ежедневие всички имаме нужда от малко любов и романтика, които да ни заредят с нови сили и енергия. Може би именно заради това, въпреки католическия произход на празника на влюбените, той трайно зае едно от любимите места в календара ни.

Индустрията за плюшени играчки, шоколадови бонбони, пеещи сърчица, букети от цветя и всевъзможни „изобретения“ на китайската промишленост, се подготвя с месеци напред да отговори на изискванията ни. Часовете в салоните за красота се изчерпват като „дефицитна стока в периода на Прехода“. А напоследък се наблюдава и една нова тенденция.

Снимка: iStock

Освен стандартните грижи за прическата и маникюра си, дамите започнаха да проявяват засилен интерес към неоперативните естетични манипулации. Съблазнени от рекламираните „бързи процедури за обедната почивка“, запазваме час за своето „разкрасяване“ непосредствено преди романтичната вечеря с любимия човек. В крайна сметка се появяваме посинени и подпухнали. Тотален крах в търсения ефект. А празникът – от романтичен и любовен, се превръща в напрегнат и изнервен.

Всичко това би могло да има съвсем друг завършек, ако просто спазим няколко основни правила. Можем да сме в крак с тенденциите! Можем да сме свежи, привлекателни, с повишено самочувствие и с мечтаните страстни устни!

Това, от което се нуждаем, е добро планиране.

Първата стъпка е консултация със специалист, в която да се обсъдят най-подходящите процедури спрямо индивидуалните нужди. Палитрата от естетични манипулации е богата: хиалуронови филъри в различни области на лицето, ботокс за блокиране на мимическите бръчки, мезотерапии, мезоконци, плазмотерапии - списъкът е дълъг.

Класацията за „най-желана процедура за Свети Валентин“ води естетичната корекция на устни с хиалуронов филър. Дамите някак подсъзнателно свързват оформянето на плътни, обемни, пухкави и сексапилни устни с любовно-романтичната символика на празника. Ако с вашия специалист сте преценили, че именно това е интервенцията, от която имате нужда, можете да извлечете максимума от нея, спазвайки следните съвети:

  • Планирайте датата поне десетина дни преди празника.

Имайте предвид, че зоната е богато кръвоснабдена и рискът от хематоми е висок. Ако се появят такива ще бъде нужно време синините да се резорбират. Освен това някои хора реагират със значителен оток след поставяне на хиалуронова киселина в устните и са необходими няколко дни докато обемът им възвърне желаните граници.

  • Не приемайте аспирин и антикоагуланти в дните около датата за поставяне на филър.

Тези медикаменти увеличават драстично риска от кървене и образуване на хематоми. Поради същите причини избягвайте да планирате естетични намеси или операции по време на вашия месечен цикъл.

  • Внимавайте с количествата и обемите.

Идеята е устните да изглеждат хармонично, естествено и изкусително оформени. Не прекалявайте с хиалуроновата киселина. Употребата на „твърди“ филъри и големи количества крие рискове. Освен, че устните изглеждат неестествено, с форма на „човка“ заради разтичането на продукт в околните зони, големите обеми крият и други опасности. Едната от тях е, че впоследствие около прекалено раздутите и твърди устни се образуват назолабиални бръчки. Кожата от двете ъгълчета на устните до ръбовете на ноздрите се набръчква, защото устните са толкова плътни, че не могат да следват стандартната мимика. Другата причина е свързана с повишен риск от съдови усложнения. Големите обеми, в комбинация с както вече споменахме последващ оток на тъканите, крият риск от притискане на кръвоносните съдове, изхранващи устните. Това от своя страна може да доведе до неприятни последици и вместо да сме щастливи с прекрасните си устни за празника, да си навлечем тежко състояние.

  • Спазвайте съветите за поддръжка дадени от вашия специалист.

Осигуряването на добра хидратация на организма, необходимия масаж на третираните зони, избягването на сауна, парна баня, тежки физически натоварвания и др. могат да благоприятстват крайния резултат и продължителността му.

Снимка: iStock

Друг лидер в класацията на желаните естетични процедури за празника на влюбените е ботоксът. Неговият ефект се изразява в блокиране на мимическите мускули и това води до изглаждане на бръчиците по кожата. Резултатът е чудесен - гладка, освежена и сияйна кожа. Можете да се насладите на постигнатото в пълен обем, ако съобразите няколко особености:

  • Запазете час за ботокс минимум 10 дни преди празника.

Имайте предвид, че отнема от 7 до 10 дни, докато се разгърне пълният потенциал на продукта. Ако разчитате да видите резултат на следващия ден – просто грешите. Дайте си малко време.

  • Обсъдете с вашия специалист какво искате да постигнете -

дали да запазите активност и движение в третираната зона, или напълно да блокирате мимиката. Последният вариант предизвиква ефекта на „замръзналото лице“. Това създава дискомфорт при опит за изразяване на емоции и придава неестествен външен вид.

  • Спирането приема на аспирин и антикоагуланти, както и избягването на процедури по време на месечния цикъл важи в пълна сила и тук.
  • Информирайте се за режима и специфичните изисквания за периода след поставяне на ботокс.

Има някои характерни подробности, с които трябва да се запознаете, ако искате да получите оптимален резултат.

Не случайно споменатите по-горе манипулации са сред най-търсените в този период. Ето няколко причини, заради които са спечелили популярност сред дамите:

- видим ефект.
- Кратък период на възстановяване (за разлика от мезоконците).
- Еднократност на процедурата. За сравнение плазмотерапията и повечето мезотерапии, изискват няколкократни апликации в рамките на няколко месеца.

Независимо коя естетична процедура сте избрали, спазването на тези препоръки и указания ще ви осигури максимално удовлетворение от крайния резултат. Ще можете пълноценно да се насладите на ефекта, с повишено самочувствие и увереност в безупречния си външен вид.

А ако не успеете да се подготвите за Свети Валентин, винаги можете да зарадвате себе си и да съберете овациите на околните с едно осмомартенско разкрасяване!