В опитите си да запазят младежкия вид на кожата, жените прибягват до какви ли не методи, но за метиленовото синьо тепърва ще слушаме много – въпросното вещество се очертава като магична съставка за подмладяване на кожата. 

Резултатите от изследване на американски учени от "University of Maryland" сочат, че метилтиониниевият хлорид е ефикасен срещу стареене на лабораторни човешки кожни клетки и тъкани, като евтиният и безопасен химикал дори обръща деградивните процеси на кожата при фибробластите – клетките, произвеждащи колаген.

"Изследването показва, че метиленовото синьо може да намери приложение като мощен антиоксидант в производството на козметика за кожата", коментира специалистът по молекулярна и клетъчна биология проф. Кан Цао. 

Съставката не само придава младежки вид, но се очертава като ефикасно средство за подмладяване на кожата. "Наблюдаваният ефект не е временен – метиленовото синьо нанася дълготрайни промени върху клетките на кожата", допълва ръководителят на проучването.

Специалистите съветват да не прибързваме с прилагането на веществото върху кожата, тъй като предстоящите тестове с доброволци трябва да потвърдят резултатите от научното изследване, публикувано в "Scientific Reports".

Снимка: iStock