Всеки от нас се е сблъсквал с неприятното чувство от факта, че любимите му обувки вече не са това, което са били. В даден момент те изведнъж са се превърнали в нещо коренно различно от преди. Повехнали, поизтъркани и позагрубели, те вече са загубили онзи първоначален блясък, с който са ни впечатлили. Е, за щастие има някои хитринки, които е хубаво да знаете, за да възвърнете и запазите свежестта им:

За да запазите обувките си по-продължително време не бива да оставяте по тях кал или прах. Веднага след събуването е хубаво добре да ги почистите от праха със суха кърпичка и след това да ги лъснете с тънък пласт боя или крем. Натрупването на много крем или боя за обувки разваля кожата, прави я лесно податлива на напукване.

•През дъждовните пролетни и есенни дни, както и през кишавите зимни дни обувките се напояват с влага и трудно съхнат. Ето няколко ефектни и лесно приложими варианта за бързото им подсушаване:

- След като събуете мокрите обувки, подсушете ги със суха кърпа и ги напълнете с вестници, за да запазят формата си и да не се свият при сушенето. Окачете ги свободно да съхнат така, че да има достъп на въздух до подметките. Избягвайте да слагате обувките близо до печката или до радиатора. От силно затопления въздух кожата бързо изсъхва, губи еластичността си и се напуква, а гьонът се свива.
- След като избършете обувките, напълнете ги с овес. Овесът поглъща влагата и при набъбването си опъва кожата на обувките. Така те запазват формата си. На сутринта изсипете овеса и избършете обувките.
- Мокрите обувки напълнете вечер със сухи трици. На сутринта те са съвършено сухи. Преди да ги обуете, обтрийте ги добре със суха кърпа.

За да не пропускат подметките влага, за препоръчване е да намажете гьона, както и кожата около шевовете, с ленено или рициново масло. Това се препоръчва особено за детските и спортните обувки.

За да почистите от петна цветните (жълти, кафени или червени) кожени обувки:

- Обтрийте ги с парче плат, напоено в бензин или лимонов сок. След това, за да се възвърне еластичността на кожата, отново обтрийте обувките с парче плат, натопено в прясно мляко. Накрая намажете ги леко с безцветен крем и ги лъснете с мека четка, парче вълнен плат или кадифе.
-Петна по цветни обувки можете да отстраните и със сок от лук
-Ако петната са мазни, ще ги отстраните, като ги намажете с разтвор от амонячна сода и вода. Трийте петното с разтвора, докато се образува пяна. След това подсушете и лъснете обувките със суха мека кърпа.

За да освежите стари обувки, обтрийте ги с меко парче, напоено в темпертин, в който сте капнали няколко капки прясно мляко. След това ги намажете с крем и лиснете с четка или кадифе.

Лачените обувки ще запазите от напукване, ако след всяко събуване ги опъвате на подходящ калъп или ги натъпквате с мека хартия.

- Почистете ги добре от праха, обтрийте ги с меко парче плат, потопено в прясно мляко, подсушете и ги лъснете с кадифе или чиста мека четка.
- От време на време намазвайте лачените обувки с глицерин, вазелин или прясно мляко, в което сте прибавили 3-4 капки олио. Това средство се използва за поддържане мекотата на лака, когато обувките не се обуват често.
- За да се запази лъскавината на лачените обувки, мажете ги от време на време с белтък от яйце
- Замърсените лачени обувки почиствайте, като ги търкате с глава лук, разрязана наполовина. След това ги намажете с безцветен крем и лъснете със суха мека кърпа.

Белите и светлите обувки дръжте винаги отделно от цветните, увити в мека бяла хартия, в найлонова торбичка или плат.

- Те се почистват, като се трият с парче, потопено в прясно мляко. След като засъхне млякото, обувките се лъскат с чиста мека кърпа. Отделните петна се чистят, като се трият с мека гума.
- Силно замърсените бели обувки се чистят с бензин, към който се прибавя малко магнезиев прах.

При черни велурени обувки ще получите добри резултати, като ги опушите на свещ.

Спортни обувки, които не са носени дълго време и са станали корави и неудобни, намажете обилно с рициново масло. Сложете ги след това върху вестници, докато кожата попие маслото. В случай, че ще приберете спортните обувки за по-дълг време, предварително ги почистете, опънете ги на калъп или ги натъпчете с вестници и ги намажете с вазелин или ленено масло. Така ще запазите обувките меки и годни за употреба.

Тесни обувки се разширяват до известна степен, като се обтрият с памук, напоен в спирт за горене, и се държат обути до изпаряването на спирта.
 

Използвани са материали от различни източници.