Един от най-неприятните за всяка жена странични ефекти от лечението с химиотерапия е косопадът. Въпреки че се прилага с цел да се унищожат раковите клетки, химиотерапията може да доведе до увреждане на редовно функциониращите клетки, включително космените фоликули. Загубата на косата, с която сме израснали, грижили и обичали през целия си живот, може да се окаже голямо емоционално натоварване.

За щастие, този проблем съвсем скоро ще бъде разрешен. Федералната Агенцията по храните и лекарствата е дала одобрение за използването на пазара да DigniCap Scalp Шведска Охладителна система за скалпа на ново революционно изобретение – устройство, предназначено за намаляване на дейността на космените фоликули по време на химиотерапия при рак на гърдата.

Това е шапка от неопрен, която се поставя върху главите на пациентите преди, по време и след лечението. Шапката се свързва с компютър, чрез който контролира охлаждането на скалпа с почти до замразяващи температури. В резултат притокът на кръв в скалпа се намалява. Шапката, също така, забавя и деленето на новите клетки, с цел предотвратяване на по-нататъшното увреждане от продължителността на лечението с химиотерапия. Чрез регулиране на поведението и дейността на фоликулите, DigniCap намалява щетите на здравите клетки на косата по време на химиотерапия, което от своя страна намалява косопада.

Иновативната система е първата по рода си одобрена от FDA. Изследователите смятат, че охлаждащата шапка може да има голямо емоционално влияние при жените, подложени на лечение.

"Ние сме доволни да видим продукт за пациенти с рак на гърдата, който може да сведе до минимум предизвикания от химиотерапията косопад", казва Уилям Майсел, MD, в публикация от FDA.

В контролиран експеримент, извършен над 122 жени, болни от първа или втора степен рак на гърдата, над 66 % от участничките съобщават по-малка загуба от 50 на сто от косата си в течение на един месец.

"Мисля, че това помогна много на децата и познатите ми да се справят и свикнат по-лесно с моята диагноза, да не гледат на мен като на човек, който е болен", споделя Дебора Коен – една от участничките в изследването.

През следващите месеци DigniCap ще бъде предоставяна при лечение с химиотерапия в центровете в цялата страна. Изобретението на това изключително устройство бележи невероятна стъпка в развитието на лечението на рака. Неговото приложение освен че ще подпомогне оздравителните процеси, ще окаже изключително влияние и върху емоционалното състояние на пациентките.

По време на лечението дамите ще се чувстват по-силни и по-смели, те няма да се страхуват от косопад, а самочувствието им ще бъде на ниво. И всичко тези фактори безспорно ще им помогнат по-лесно да се концентрират върху подобряване на своето здраве, категорични са специалистите.