Дори и да сте сигурни, че правите всичко както трябва, може би и вие допускате някои грешки. Съветите по-долу са за ежедневния грим - за специалните поводи правилата са други:

Да използвам ли прахообразен фондьотен?

Макар и да е удобен за нанасяне, предпочитанията на професионалистите са към течния фондьотен. Прахообразният изсушава кожата и понякога се напуква. Освен това изисква доста усилия при нанасянето за перфектна, гладка кожа и освен това е по-нетраен. Не забравяйте и че прахообразният фондьотен създава впечатление за по-дълбоки бръчки.

Когато избирам фондьотен, къде да го тествам?

Най-популярното място за тестване цвета на фондьотена е китката. Оказва се, че това не е най-добрата идея на света. Специалистите съветват да правите тест на три места на лицето - под очите, около носа (или върху него) и по линията на брадичката. Перфектният фондьотен за вас трябва да "изчезне" върху кожата ви. Освен това, ако се колебаете между два нюанса, съветът на професионалистите е, винаги да избирате по-тъмния. Оказва се, че малко по-тъмният от кожата ви фондьотен покрива зачервяванията и несъвършенствата по-добре, отколкото по-светлият.  

Как да нанеса оптимално фондьотена си?

Използвайте четка. Те са предназначени специално за нанасяне на фондьотен и са наистина чудесни - ще използвате по-малко от продукта, няма да се цапате толкова, колкото ако използвате пръстите си и ще съумеете да постигнете доста по-равномерно покритие за по-кратко време.

Винаги ли трябва да покривам цялото си лице?

Освен ако не се готвите за снимки, не е необходимо да слагате фондьотен на цялото си лице. Вместо това го използвайте там, където е необходимо - ако имате някакви зачервявания, например. Така няма да хабите излишно количество и ще спестите пари.

Добре ли е да слагам коректор под фондьотена си?

Препоръчва се да използвате или едното, или другото. Ако е необходимо да нанесете коректор, сложете го върху фондьотена - например, за да прикриете пъпка. За да се слее с фондьотена, използвайте същата четка, с която сте нанесли него.

Харесвам блестяща пудра - добре ли е да я слагам върху фондьотена?

Не. Причината да не ви съветваме да правите това, е че има опасност фондьотенът да се напука. Изберете по-лека, прозрачна пудра, която стои добре на всякакъв тен и няма да развали фондьотена ви.