Знаете ли, че в България има село с името Плешивец? Намира се в Северозападна България, област Видин. Макар не всички негови жители да са плешиви, още самата табелка с името някак неволно кара човек да се пипне по косата. Просто така, да види дали си е на мястото. Пълната противоположност на българското село Плешивец е швейцарският град Шафхаузен. Там се намира централата на „Евофарма“, част от които е швейцарската марка за грижа за косата Revalid („Ревалид“), отбелязали 25 години в България. 

Косата е едно от богатствата на жената, с които тя се гордее особено много. И когато тази ценност е засегната от косопад, по една или друга причина, това може да промени цялостната представа за човек. В американско проучване 43.2% от хората признават, че биха предпочели да имат гъста коса, вместо пълен портфейл. Този усет към косата не е модерна съвременна приумица. Косата е издигана в култ още от древността.

Дерматологът доц. Жана Казанджиева сподели, че в папируса на Еберс египтяните описват различни заболявания на косата и дават рецепти за предотвратяване на побеляването и опадането й. Египетските фрески пък показват как робите са грижат за косите на господарките си. Те поставяли на главите си специални конуси с различни масла, които се разтопявали от слънцето. Така косъмът бил защитен от вредните лъчи, а самата коса ухаела прекрасно.

Косата на здравия човек има 110000 – 150000 косъма и расте на месец приблизително с 1 см, а на година – с 10 см. Ние губим около 100 косъма дневно. За проблем се счита, когато тази загуба е повече.

С новата серия против косопад на Revalid за 3 месеца порастват 28 000 косъма. Все пак вече сме доста далеч от времето на Елизабет, когато се е считало, че високото чело е много красиво и жените безжалостно отстранявали космите си, за да вдигнат високо линията на косата. Днес плътната, тежка и лъскава коса е приоритетно желание и еталон за красота.

Серията против косопад включва шампоан и серум, които съдържат „Редензил“ – иновативна съставка, която активира стволовите клетки и способства израстването на нова коса. Съставката е обогатена с пелин от швейцарските алпи, съдържа още и две патентовани молекули с екстракт от лиственица и листа от зелен чай. Шампоанът е основният продукт в грижата за косата. Думата шампоан идва от езика хинди, на който champo означава „да масажираш“. Първият успешен козметичен и лечебен шампоан е създаден от John Breck през 1930 г. Редензила в състава на шампоана увеличава растежа на коса с 214%. А това звучи повече от прекрасно!
 
Косопадът е промяна, която за съжаление касае както мъжете, така и жените. 40% от мъжете страдат от загуба на коса още на 35 години, а до навършване на 60 години – 65% и останалата част от тях. До 65-годишна възраст поне 50% от жените също са имали проблем с косопада. Причините за това са различни - хормонални, стрес, възраст, инфекции и др. Косопадът започва, когато клетките вече не могат да участват във възобновяването растежа на косата. В този случай на помощ идва серумът на Revalid против косопад. Той активира стволовите клетки по външното космено влагалище, катои така се отключва нов цикъл на растеж и се преминава по-бързо към фаза на анаген. От серума се прилагат 3.5 ml директно върху засегнатата част от скалпа и той се масажира. Продуктът не се  изплаква и косата повече не се мокри. Една опаковка от 50 мл стига за 14 дни на лечение.

Снимка: iStock

Да искаш да имаш коса и да се наслаждаваш на красотата й не е порок, нито нелепа приумица. Добрият външен вид и грижата за него са приоритет на съвременната жена в една или друга степен. И там където природата не е успяла да даде или е отнела във времето, може да се погрижат хората и пордуктите.