Действието на хидратиращите кремове и тонизиращите серуми може успешно да бъде подсилено само с още един продукт - маслата за лице. Нужно е само да знаете как да ги използвате правилно. Те се прилагат по различен начин и в различно време от денонощието, в зависимост от това каква е целта на използването им. Шипковото масло например се полага на лицето вечер, а не през деня, защото взаимодействието с дневната светлина може да доведе до поява на петна. Ето един кратък списък с грешки, които не бива да допускате, ако искате маслата да действат максимално добре, без странични ефекти.

Държите си шишенцето на тоалетката

Повечето масла се окисляват лесно, особено ако не са стабилизирани във формула. Съхранявайте шишенцата на места, недостъпни за светлина, защото слънчевите лъчи ускоряват процеса по окисляване. Ако тоалетката или нощното ви шкафче са огряни през деня, тогава помислете за друго място – тъмно и проветриво. Няма нужда да се държат в хладилник. 

Използвате масло за хидратация

Може много да харесвате маслото като консистенция или аромат, но ако кожата ви има нужда от хидратация, това не е добър избор на продукт. Маслата не хидратират, т.е. не внасят допълнителна влага в епидермиса. Техните молекули са сравнително големи и на практика остават по повърхността на кожата. Това, което правят добре, е да задържат вече наличната влага. Маслото ще омекоти кожата ви и ще я направи гладка, но няма да утоли жаждата й.


Използвате или масло, или крем

Най-добър ефект от ползването на масло за лице има, когато е комбиниран с крем. Маслото образува горен слой, който спомага кремът с хиалуронови молекули да работи по-добре. Това означава, че трябва да се нанася като финиш, т.е. последна стъпка в грижата ви за красота. Измийте и почистете лицето, тонизирайте го, след което нанесете серум или хидратантен крем, най-отгоре поставете маслото. То ще увеличи действието на всички останали продукти.

Предпочитате кокосово масло за коса и кожа

Кокосовото масло ухае божествено и има много приложения, както за кожата, така и за косата. Не го използвайте обаче, ако кожата ви е склонна към образуване на черни точки. Кокосовото масло е комедоногенно.


Маслата не се слагат в близост до очите

Маслата са вашият продукт, ако кожата ви е изгубила плътността си и не изглежда достатъчно сочна и тонизирана. Те стягат контура на лицето и изглаждат фините линии. С масла може да предпазите кожата си и от външни агресии. Шипковото масло е чудесен избор за околоочния контур, защото съдържа много витамин Ц. Може да нанасяте в долната част, както и върху горния клепач.