Свикнали сме да използваме успокояващата пяна на пантенола след море или планина, когато кожата изгаря от силното слънце. Но малко хора знаят, че с него може да спасите и косата си.  

Пантенолът обикновено е под формата на гел или пяна. Той съдържа витамин В5, който се грижи за доброто състояние на кожата и космените фоликули. С него може да си направите приятна маска за коса, ако косъмът е изтънял, имате нужда от хидратация и подхранване, косата ви пада и имате нужда да я сгъстите. 

За целта може просто да нанесете пяната върху влажна коса. Не е нужно да го измивате. Нанася се по същия начин, по който слагате обикновена пяна за коса. За да сте сигурни, че е нанесен навсякъде, може да разрешите с гребен. Така не само правите косъма по-еластичен, но и защитавате косата от температурата, когато я сушите или изправяте с преса. 

Ако пантенолът е под формата на гел, е по-добре да се втрие в корените. изключително много помага за по-бързия растеж на косата. Резултатите са видими след около месец. В продуктите за коса съдържанието на витамин В5 обикновено е между 2 до 5%, докато в пантенола това са цели 75%.

Маска за коса

1 жълтък 
1 ч. л. рициново масло
1 ч. л. зехтин 
1 с. л. пантенол

Смесете двата вида масло с жълтъка и леко ги стоплете на водна баня. Добавете пантенола в топлата смес. Не трябва да е гореща! Нанесете маската на чиста коса и загърнете с кърпа. След час измийте с шампоан.

Правете маската 2 пъти седмично.