Големите патешки устни са една тенденция, която все още не иска да ни напусне... От друга страна инфлуенсъри като Кайли Дженър и останалата част от известното ѝ семейство подтикват все повече дами да посегнат към филъри (пълнители, които служат временно за разкрасяване). Бомбардирани сме с перфектни и закачливи снимки от социалните медии и вече се чудим - има ли нещо такова като прекалено за някои хора. Постоянното увеличаване на пълнителите има много странични ефекти, които са си истински дефекти.

Какво се случва, когато някой има твърде много филъри?

С течение на времето, филърът се смъква и натежава на кожата, което означава, че имате нужда от още интервенции и следва ново посещение при лекар. Това удължава още повече кожата и тъканта. И да, има прекалено използване на пълнители и то може да доведе до сериозни последици. В продължение на дълги периоди от време филърите разтеглят тъканите под кожата, като всъщност ускоряват процеса на стареене. Пластичните хирурзи коментират, че след като филърът изчезне (независимо дали се поглъща в тялото или се премахва от лекар), той оставя след себе си уголемено пространство, което изисква време за запълване или нов филър. Всеки път, когато се слагат повече и повече, мястото се разширява и си остава по-голямо, а така започва кръговрат, в който се нуждаете от още и още филъри.

А за тези, които прекаляват с големината на устните, стимулирани от масовата тенденция -  ако не сложите повече пълнител, за да надуете хубаво пространството, може да останете с увиснали, набръчкани или дори деформирани устни, които да изискват операция за корекция. Причината е, че след като сте разтегнали кожата веднъж и решите да се отървете от големите устни, кожата е като след раждане и виси. Цялата тази допълнителна кожа, трябва да се отреже, а това е доста голяма процедура и възстановяването отнема около две седмици.

Ефект в дефет - миграцията на филърите

Пълнителите могат да мигрират, след като са били инжектирани. Така може да се окажете с горна устна, която е напълно безформена, защото крайните страни на устните се изпълват  с пълнителя. Според специалисти не е хубаво да се използват инжекции в розовата част на устните, тъй като това е опасна зона. Инжектира се само там, където розовата част на устната се среща с кожата на лицето. За това, когато решите да се разкрасявате по този начин, бъдете по-умерени в количеството и се консултирайте със специалист, за да е наистина разкрасяване, а не обратното.

Дефект, може да се прояви и при хора, които използват твърде много филъри в областта на бузите. Пълнежът на бузите е чудесен за някой, който няма много силно изразени скули. Поставянето на пълнител на човек със скули, които са дефинирани, просто ще разтегне тъканите. В крайна сметка джобът от филъра остава разширен и обемът на филъра е необходим за задържането и изпълването на джоба. Балансът на лицето трябва  да е съчетан, така че да нямате много голяма област на бузите в сравнение с площта на брадичката и челюстта, които биха изглеждали малки. Ако прекалите с филърите, това може да е вече невъзможно без тях. Така някои хора инжектират пълнител в долната половина на лицето си в опит да балансират, но има опасност лицето да заприлича на надуто бобче и да изгуби нормалните си контури.

Снимка: iStock

Точно както пълнителите за устни могат да се движат, след като са инжектирани, така и филърите инжектирани в бузите могат да гравитират и да се изтеглят надолу по лицето. Така има опасност да изкривите лицето си, ако продължавате да използвате филъри за поправка на стореното от тях.  

Редно е да се внимава и да не стигате твърде далеч, за да не се обезобразите. Ако ви харесва как изглежда Кайли Дженър, не мислете, че петорна доза филъри ще ви превърне в нея – напротив, по-вероятно е да изглеждате смешно. Но ако сте решили да се подмладявате с подобни процедури, поне не прекалявайте, за да е красиво и естетично.