Ако искате да изглеждате секси в очите на мъжете, не е нужно да се стремите към постигане на идеалната фигура - ключът се крие в походката.

Жените, които поклащат ханша си, докато вървят, са по-привлекателни за останалите, сочат резултатите от изследване на британски учени от Университетa на Портсмут. Проучването показва, че формата на тялото не е най-важната, а и начинът, по който една жена се движи.

"Комбинацията от тънка талия, закръглени бедра и дупе, и слаба фигура отдавна се считат като важни фактори за привлекателността на жените, но се оказва, че движението на жените е също толкова важно", казва ръководителят на изследването д-р Ед Морисън.

Повечето предишни изследвания за привлекателността на тялото се фокусират върху снимки и компютърно-генерирани изображения, но в реалния живот обикновено виждаме как потенциалният партньор се движи, което се оказва, че може да е от решаващо значение за ухажване от страна на срещуположния пол.

Снимка: Getty Images

Изследването показва, че има по-голяма вероятност да намерим една жена за привлекателна, ако тя поклаща ханша си и прави малки стъпки, докато върви.

Проучването е обхванало 37 жени с различна форма и размери на тялото с поставени светлоотразителни маркери върху различни точки от тялото, които трябвало да вървят върху пътечка.

Впоследствие 10-секундни клипове били показани на група от 14 жени и 11 мъже, които трябвало да оценят привлекателността им от "изключително неатрактивна" до "изключително атрактивна".

Когато участниците можели да видят само начина, по който се движат телата на жените, проучването установило силна връзка между привлекателността и походка с малки стъпки и поклащане на ханша.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Visual Cognition".