В гъстите гори на Чехия, високо в планината, се намира таен манастир, който много малко хора са посещавали. На това мистично място се произвежда един от най-известните кремове за лице в света - Crème Ancienne.

Той е изцяло ръчно приготвен. Един от монасите последователно нагорещява и охлажда масла и восъци на директен огън, докато те придобият меден цвят След като леко се сгъстят, бавно и внимателно се смесват. Готовият крем се изсипва в сребърна купа. В съседна стая, на дълга дървена маса седят други монаси, които с лъжици сипват от още топлата смес в порцеланови бурканчета. Те прецизно заглаждат повърхността, за да не останат въздушни мехури. Всяко едно от тези бурканчета струва 280 долара.

Правенето на този крем е част от ежедневния график на монасите, който включва молитви в параклиса по пет пъти на ден, като първата започва в 3:30 ч. сутринта. През по-голямата част от деня монасите не говорят. Посетители се допускат максимално рядко и никога не стават преки свидетели на самия процес по приготвянето. Да се споменава кой точно е манастирът е забранено. Едно от най-сериозните предположения е, че става дума за манастира Nový Dvůr, който се намира в Западна Чехия.

От създаването си през 2003 г. до днешни дни кремът Ancienne се е превърнал в хитов продукт в повече от 10 страни. С времето серията от продуктите, произвеждани в манастира, се е увеличила. Сега се приготвят също и серум, околоочен контур и тоник.  Заради този начин на приготвяне, няколко пъти се е случвало всички наличности да са изчерпани. Но, както казват специалистите, за луксозните продукти си струва да чакаш.

Лев Глазман и Алина Ройтберг са основателите на Fresh cosmetics – марка, позната с това, че превръща идеи, разпространени в страни зад Желязната завеса, в хитове. Двамата работят за подобряване на древна римска рецепта за разкрасяване. Едно от основните неща, които откриват, е, че той трябва да бъде правен ръчно. В продукта има много повече масла и восъци, отколкото могат да се открият в съвременните формули. В търсене на място, за което ръчната работа наистина е на почит, те стигат до извода, че това са манастирите. Работата в уединение, използвайки за всеки процес само собствените си ръце е част от духовния живот, който водят монасите. Двамата разпращат писма до различни манастири, но получават много малко отговори. Чешкият манастир, един от отговорилите, е бил изоставен по времето на комунизма, реставриран от неизвестни французи през 1990 и възстановен с помощта на британски архитект. Френската козметична компания го вижда като идеалното място – и като размери, и като позициониране, за стар на продукцията с Créme Ancienne. През 2000 г., компанията е придобита от LVMN, собственици също на Dior и Givenchy.