Когато става дума за грижа за кожата, ние винаги се опитваме да направим всичко възможно, за да имаме идеално гладка и безупречна кожа. Най-често съчетаваме домашните грижи с професионални такива в салоните за красота. Въпреки това, мисията понякога е доста трудна, особено ако сме с проблемна кожа.

Мазната е един от най-проблемните типове кожа - пъпки, големи пори, черни точки, белези от акне, и т.н. Има няколко естествени средства, които са се доказали като много ефективни за намаляване на разширените пори. Това са содата за хляб и лимоновият сок.

Вода и сода за хляб

Смесете две супени лъжици сода за хляб с две супени лъжици вода и разбъркайте добре. Нанесете сместа върху лицето си и го оставете за около 15 минути. След това изплакнете със студена вода.

Домат и лимонов сок

Смесете 2 супени лъжици сок от домати с 2-4 капки лимонов сок и нанесете сместа върху лицето си с памучен тампон. Оставете го за 15 минути и изплакнете лицето със студена вода. Киселината от лимоновия сок ще премахне излишните мазнини, а сокът от домати ще стегне кожата и ще затвори порите.

Лимон и сок от ананас

Изстискайте половин лимон и го смесете с половин чаша сок от ананас. Бъркайте, докато се смесят добре. Накиснете чиста памучна кърпа в сместа. Покрийте лицето си с нея и останете така за около 5 минути. Изплакнете със студена вода. Ананасът съдържа ензими, които почистват и стягат кожата. В комбинация с лимонов сок те правят кожата стегната и я почистват от мазнините.

Краставица, лимон и розова вода 

Вземете една малка краставица и я пасирайте. Добавете една чаена лъжичка розова вода и няколко капки лимонов сок. Смесете добре и изсипете сместа върху чиста, памучна кърпа. Сгънете я и покрийте лицето си с нея. Оставете за няколко минути и изплакнете си със студена вода.

Яйчен белтък и лимонов сок

Смесете два белтъка и няколко капки лимонов сок и нанесете сместа върху лицето си. Оставете го в продължение на няколко минути и след това измийте със студена вода. Тази маска е отлична за премахване на мъртвите клетки от кожата, подсушаване и стягане.

Бадеми и лимонов сок

Накиснете няколко бадема в купа с вода. Оставете ги за цяла нощ. На сутринта пасирайте бадемите, докато станат на фина паста. Добавете 1 чаена лъжичка лимонов сок към пастата. намажете върху лицето си и останете с маската 30 минути. Измийте със студена вода.