Жени, които си бръснат лицето - да, няма грешка. И това не е тренд, наложен от инфлуенсъри с цел реклама на продукт, а древна практика. Още през 16 век жените в Япония са постигали гладка кожа на бузите, благодарение на бръснача. Доказват го гравюри с бръснещи се момичета.

Според различни източници едни от най-красивите жени в Холивуд - Мерилин Монро и Елизабет Тейлър, също са били запалени по бръсненето на лицето. Докато стигнем съвсем в наши дни, когато гримьорката Джаклин Хил възхвалява бръсненето в TikTok и YouTube. 

Защо се прави?

От скука? Не точно. 

Бръсненето на женското лице го прави гладко и сияйно. Или поне такива са твърденията. Освен че се премахват излишните косъмчета, по този начин жените премахват и част от мъртвите клетки по повърхността на лицето си - бърз и лек пилинг. След това лицето става по-гладко, което е добра основа за полагане на пудра и фондьотен. 

А рисковете?

Като почти всяка козметична процедура и тази крие своите рискове.

На първо място - рискът от порязване. Ако сте решили да го правите, използвайте нова самобръсначка. Могат да се използват също тримери или електрически самобръсначки. Инструментът зависи и от това какво търсите като краен ефект.

Има и специални "пили", с които повърхността на лицето буквално се изстъргва. Процедурата си има и име - дермаплейнинг. Това е вид ексфолиране, който често се използва в козметични салони. С нея се отстранява мъхът и мъртвите клетки по кожата. 

Снимка: iStockИзберете момент, в който сте спокойни и ръката ви е стабилна, за да сте сигурни, че няма да се порежете.


Косъмчетата стават дебели и растат по-бързо, когато се бръснат. Всъщност няма доказателства, че бръсненето стимулира растежа. То е външна намеса, която не касае фоликула. А темпото на растеж зависи най-вече от него. 

В повечето случаи при жените става дума за премахване на съвсем нежен мъх по лицето. Това в никакъв случай не означава, че ще се сдобиете с гъста брада като мъж. Много жени се страхуват, че бръсненето би направило точно това. Но стига да не става дума за сериозен хормонален или козметичен проблем с окосмяването, този страничен ефект не би трябвало да се проявява. 

Ако се използва специалната "пила" за женско бръснене, движенията са съвсем леки и по повърхността на кожата. С нея се минава челото, бузите, пространството под носа и брадичката. Независимо какъв инструмент използвате, дръжте го леко под ъгъл.

След процедурата задължително се нанася хидратиращ крем. 

Снимка: iStock