Лятото ни дарява щедро  с плодове – вкусни, цветни и дъхави. Това богатство обаче не е само за ядене. С плодовете може да си направите страхотни, освежаващи маски за лице и коса. 

Цариците на горещия сезон безспорно са динята и пъпешът. Хапваме ги приятно охладени, пием ги под формата на смути, или правим в нетрадиционни съчетания със синьо сирене и прошуто за прохладна и засищаща салата.

Пъпешът съдържа много вода (около 80–82%), съвсем малко плодова захар (около 8%), калий, магнезий, калций и витамини – А, С, както и меки плодови киселини. Добре узрелият плод ухае силно и има наситен цвят. Със съвсем малко количество от него може да хидратирате кожата си добре и да я подхраните с витамини и микроелементи.  

Динята съдържа около 90% вода, а също - пектинови вещества, фибри, витамини А, В1, В2, В9, С, РР, манган, никел, желязо, магнезий и калий. заради високото си водно съдържание, за да я употребите под формата на маска, трябва да добавите нещо за сгъстяване. Предлагаме ви това да е кайсиево брашно. Не само ще превърне диненото пюре в каша, лесна за поставяне на лицето, но и нежно ще ексфолира кожата, заради твърдите частички на кайсиевите черупки.  

Как се правят?

Пъпеш с овесени трици

Размачкайте с вилица 2 парчета пъпеш. Смесете ги с 2 с. л. овесени трици. Нанесете с ръка. Пъпешовата маска чудесно хидратира кожата. Изключително подходяща е за лятото, особено след плаж и дълги разходки под слънцето. Стойте с маската 20 минути. Изплакнете. Няма нужда да поставяте крем. Кожата става много мека и тонизирана.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosДиня с кайсиево брашно
Размачкайте с вилица 2 с. л. диня. По възможност използвайте количество от най-вътрешната част на плода. Добавете 2 с. л. кайсиево брашно и размесете добре. Разнесете по лицето с леки масажни движения, така че да направите пилинг на лицето си. Останете с маската 15 минути след което изплакнете и сложете крем. 

Снимка: iStock