Има някои малки, но важни хитринки, които е хубаво да знаем и да прилагаме по време на баня. Може би някои от тях ще ви се сторят познати, но други безспорно си заслужават вниманието.

•На първо място тук с пълна сила важи всеизвестното правилото да не се яде преди плуване. Същото се отнася и при къпането. Не влизайте с пълен стомах под душа или във ваната. Ако го направите, естественият храносмилателен процес се нарушава чувствително, а това от своя страна подлага сърцето на допълнително натоварване.

При взимане на вана, редно е да знаем, че водата, в която сме се къпали, съдържа всички отделили се от тялото нечистотии. Ето защо в този случай, преди да се изсушим, би трябвало да се изплакнем на душ.

Колкото и приятни да са гъбите и хавлиите, те имат недостатъка да задържат много лесно микробите. Затова се грижете за редовното дезинфекциране на тези предмети.

Обърнете внимание на степента на твърдост на водата. Наистина съдържанието на вар и магнезиеви соли вреди на кожата, правейки я груба и суха. Няма да издам кой знае каква тайна, ако кажа, че къпането с дъждовна вода въздейства изключително освежаващо и тонизиращо, именно защото е овободена от тежки метали при дестилацията.

Ако страдате от зачервяване на лицето, добре е да правите горещи вани на краката. Честите студени душове на главата вредят на растежа на косата. Не мийте лицето си с гъба или кесия за баня, а с ръце!

Използвайте меки сапуни и душ гелове с ниско Ph. Те съдържат мазнини, но не и алкалии, така че изсушаването на кожата е сведено до минимум.

•Независимо от това, дали се касае за къпане във вана, за парна или лечебна баня, винаги трябва да се придържаме към златната среда. Контрастните душове са изключително полезни за организма, тъй като благоприятстват за добрата циркулация на кръвта. Редуването на студени и топли бани обаче трябва да става постепенно, като в първите дни амплитудата между температурите трябва да бъде минимална.