Красотата изисква жертви – може да го потвърди всяка жена, която се връща от коламаска.  И това е съвсем нормално. За да имаш добра фигура, се изискват усилени тренировки, а за да надграждаш знанията си – много безсънни нощи. За блясък и обем на косата обаче имаш нужда само от къна.

Тя се използва от векове не само за оцветяване на косата, но и за рисуване по дланите, ноктите и краката. Още египетската царица Клеопатра е оцветявала косата си по този начин. С къна се създават временни рисунки, които са неизменна част от сватбените традиции на Индия.

В къната се съдържат дъбилни вещества, които подобряват структурата на косата, придават й естествен блясък и обем, премахват пърхута и подхранват. Тя нормализира работата и на мастните жлези на скалпа и укрепва луковицата на косъма, с което слага край на косапода.

Стъпки за боядисване на косата с къна:

1. Пригответе си количество къна, в зависимост от дължината на косата (за къса коса ви е нужен 1 пакет, за много дълга – до 3), широка плоска четка с твърд косъм, наметка за раменете, гумени ръкавици, керамична или стъклена купа, вода, найлонова шапка.

2. Разбийте къната във вода и пригответе (обикновено се вари) според указанията на пакета. Ако искате цветът да е по-интензивен и тъмен, добавете вино; сокът от цвекло ще усили червения нюанс; люспите от лук пък ви гарантират златно слънце в косите.

3. Започнете боядисването от тила. Това е частта на главата с най-ниска температура, затова се оцветява най-дълго време.

4. Разделете косата на кичури с дебелина 1-1,5 см и боядисвайте постепенно.

5. Задължително поставете найлонова шапка, след като приключите, за да повишите температурата и боядисването да е по-качествено и бързо.

6. Преди да измиете косата си, я разрешете с гребен. Така ще изпадат всички едри частички на къната, които са се заплели в косъмчетата.