Да бъдем реалисти. Очилата са един от основните аксесоари на съвременната жена.

Следователно, формата и цвета на рамката на очилата влияят на избора за грим. Ако те са с по-плътна и цветна рамка е редно да се съобразяваме с цвета й – в случай, че е тъмна наблягаме на светъл грим. Ако очилата са с дръжки (т.е. без цяла рамка) можем да се гримираме без особени ограничения, но...

... не трябва да пренебрегваме естеството на стъклата или по-точно диоптъра, който влияе на изражението. Факт, стъклата при късогледство правят очите да изглеждат по-малки, обратното при далекогледство.

За това е необходимо да адаптираме своя грим не само спрямо формата на очите и рамката, но и диоптъра. Ако сме късогледи е редно да отворим погледа си, използвайки сенки за очи от три преливащи се цвята (от една цветова гама), които нанасяме от най-светлото до най-тъмното, следвайки линията на миглите. За да отворим допълнително погледа, можем да използваме бял молив, който нанасяме от вътрешната страна на окото.

В случай, че сме далекогледи, добре е да наблягаме на по-тъмни нюанси като сиво, кафяво или черно. Също така може да използваме черна очна линия или молив.

Що се отнася до червилото, съобразяваме цвета за устните с този на рамките на очилата (или избираме нюанс, с който ще си отива). Ако са монохромни имаме определено повече избор, но ако са цветни, добре е да се придържаме в същата цветова гама, близка с тази на рамките. При всички случай с телесните нюанси няма как да сбъркаме.

Говорейки за безупречна визия, едно от основните правила при грима е, че когато акцентираме очите, устните са неутрални и обратното (ако носим тъмно червило, гримът на очите е по-лек.)

Що се отнася до скулите – винаги е хубаво да ги подчертаваме с руж, съобразен с цвета на кожата. Тази пролет розовият руж е тенденция, защото придава свеж и очарователен лик на лицето.