Фондьотенът е спасение за кожата ни не само когато внезапно ни изненада пъпка, но и ако страдаме от хронично акне, зачервяване, хиперпигментация и други. Но той може да бъде и много коварен враг. Ключът за добрата ни визия е в правилното му поставяне. Ето как да го положите, за да изглежда точно като вашата кожа.

1. Овлажняване

Хидратацията е от решаващо значение. Дори ако сте с мазна кожа, е нужно да поставите някакъв вид основа - крем или гел, за да сте сигурни, че тя ще е гладка и хидратирана. Овлажнителите дават обем и сочност на кожата. С тях ще намалите фините линии и ще туширате сухите петна. Ако пропуснете тази стъпка и поставите директно фондьотен, на тези места кожата може да изглежда по-светла. 

2. Спрей

Спрейовете не са само чудесен вариант за охлаждане на лицето през лятото. Те правят кожата свежа и озарена. Достатъчно е да пръснете отдалече 1-2 пъти, така че мъглата от течността да попадне върху лицето ви и да създаде една добра основа за полагане на фондьотена. Може да ползвате преди и след поставянето му. Така слоят фондьотен стои естествено, без неприятния брашнен ефект. 

3. Изберете правилните инструменти 

Ако мислите, че с пръсти полагате фондьотена си най-добре, опитайте с бютиблендер. Не случайно тази малка гъбичка е толкова популярна. Ако не успявате с него, пробвайте с четка. Когато използваме инструменти за нанасяне на грим, а не пръсти, го правим с по-голяма прецизност, кожата е полирана, а продуктът е разнесен равномерно.

4. Попийте излишното

Един простичък, но много полезен съвет - леко попийте излишния фондьотен от лицето си. Това ще премахне прекален наситения цвят и ще го направи по-естествен. За целта може да използвате матиращи листчета, но ако не разполагате с такива, тънка текстилна кърпа също ще свърши работа. 

Снимка: iStock

5. Фондьотен само където е нужно

Ако имате минимални петна или проблеми само в някои области на лицето си, акцентирайте върху тях. Използвайте фондьотен с лека покривност, и то пестеливо. Започнете от най-централните точки на лицето и продължете  към бузите и линията на косата. След това акцентирайте върху всички области, които се нуждаят от повече допълнителна помощ. По този начин ще използвате по-малко продукт, но с достатъчно покритие. 

6. Полупрозрачна пудра

Финалът е особено важен за цялостната визия. Полагайте пудра като лека паяжина, без да я натрупвате в кожата си. Използвайте полупрозрачна.