При избирането на фон дьо тен е редно да обърнете внимание на следните неща:

#текстурата се определя от типа кожа и желаното усещане с грим. Съществуват 4 различни вида фон дьо тен – кремообразен, течен, на пудра или мус. Този, който придава повече комфорт и който е предпочитан от повечето жени е кремообразният.

#нивото на покриване. Това зависи от личните предпочитания на всяка една от нас. За тези, които страдат от чувствителна кожа или акне е добре да залагат на по-леките продукти, които не запушват порите, но които същевременно покриват зачервяванията. Най-добре залагайте на медицински козметични продукти.

#ефектът – мат? А може би леко блестящ? Не знаете какво да изберете? В подобни ситуации на двоумение ви препоръчваме да се обърнете към beauty специалист в магазина, ако няма такъв е задължително да пробвате продукта върху вашата кожа – но не и на ръката - на лицето! Често в магазините светлината е изкуствена, затова не прибързвайте с покупката. Вижте как изглежда вашата кожа на естествена светлина, едва след като прецените, че даденият нюанс ви отива – купете избрания от вас продукт.

#цветът. Стигаме до ключовия въпрос – какъв цвят съответства най-добре на моята кожа? Съществува техника, която би могла да ви бъде от полза при избора на фон дьо тен. Тя се състои в съобразяването на фон дьо тена спрямо цвета на вените. Колкото и странно да звучи, нюансът им определя гамата, от която да избериме необходимия козметичен продукт.

Ако вените ви синеят или лилавeят (1) ви е необходим продукт от студената цветова гама.
Ако цветът на вените ви е по-близък до синьо-зелено (2) изберете фон дьо тен от неутралната гама.
В случай, че вените ви зеленеят или кафенеят (3), то тогава ви трябва продукт от топлата цветова гама.

#най-добрият начин за нанасяне е с пръсти. Да, но за някои от нас това не е много приятно, затова използвайте четка. В краен случай може да прибегнете до донапредени гъбички, които задължително трябва да сменяте всеки месец – дори на всеки три седмици.