Всички харесваме летния слънчев загар

Да си признаем, ще ни се да го запазим по-дълго – ако можеше дори и до следващото лято. Обикновено за това разчитаме на най-различни лосиони, кремове и масла. До голяма степен обаче, лелееният тен е възможен, ако знаем какви плодове и зеленчуци да си похапваме като част от лятното ни меню.

Така че, освен с бронзанти,

предлагани от козметиката, можем да почернеем по-бързо и да съхраним загара си като консумираме природни продукти, стимулиращи синтеза на меланин в кожата ни.

* На първо място това е морковчето. Съдържащите се в него обилни количества каротин активно подпомагат образуването и запазват за дълго време бронзовия ни тен.

* Кайсиите пък ускоряват почерняването на кожата ни, като заедно с това я защитават от UV лъчите.

* По-честото похапване на добре узрели пресни градински домати ни гарантира красив тен. Доматите са и сигурно предпазно средство срещу меланома.

* Да не забравяме и златисто червените праскови и нектарини. Само един от тези плодове сутрин на гладно помага доста ефективно за предотвратяване на слънчевото изгаряне, а и прави загара по-равномерен.

 

* Малко неочаквано, но непременно трябва да включа в списъка и броколите. Те са мощен източник на антиоксиданти и неутрализират зачервяването на кожата, ако сме допуснали да изгорим. Аспержите и спанакът пък са врагове на UV лъчението и на свободните радикали, като не позволяват появата на ракови образувания.

* От лятното ни меню не бива да отсъстват най-вече динята и пъпешът. Тези природни шедьоври съдържат амброзията, която активира производството на меланина и нормализира водния баланс на кожата ни.

 

* Не съм дерматолог, но предполагам, че нектарче или сок, съдържащ едновременно няколко от изброените продукти, е като елексир, гарантиращ ефектен и дълготраен бронзов тен. Особено, ако сме редовни и се поглезим с по един такъв уханен микс сутрин със закуската, а защо не и на плажа.

 

Да ви е сладко, хладко, свежо и бронзиращо!