Често четем за грижите, които зрялата кожа изисква, но какво да правим с по-младата? Много момичета искат да започнат анти-ейдж грижите от по-рано и това всъщност е много разумно. Ако се тревожите за фини бръчици или просто искате да отложите сериозната грижа и проблемната, суха кожа за по-късна възраст, ето какво се препоръчва да направите:

Защита

Едно от най-важните неща, които се препоръчват, за да забавите появата на неприятните бръчици, е да ползвате добра слънцезащита. Знаем, че сте го чували хиляди пъти, но е наистина задължително. Слънцето уврежда кожата и е отговорно за много от дефектите, които се появяват с напредването на възрастта.

Откажете се от вредните си навици

Знаете за какво говорим - най-вече за солариумите и за пушенето. Има толкова много по-щадящи методи за почерняване от вредните UV-лъчи в солариумите. Колкото до пушенето - то е вредно за кожата и за здравето въобще, така че съветът винаги е еднакъв - ако можете - откажете цигарите.

Хидратирайте

Да поддържате тялото и кожата си добре хидратирани е полезно не само за кожата, но и за здравето ви като цяло. Това означава да пиете повече вода, но и да намалите кофеина и колата. Според изследвания на университета Уисконсин-Медисън, ако тялото ви не получава достатъчно вода, това неминуемо ще се отрази на кожата ви. Сухата кожа се състарява по-рано и е по-предразположена към бръчки.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Хранете се правилно

Освен грижите за кожата с правилните продукти, здравословното хранително меню също е от значение. Най-добрият начин да подхранвате тялото си с витамини и минерали е чрез храната. Не разчитайте само на кремчета и лосиони. Хапвайте повече плодове, зеленчуци, ядки и протеини. Правилното хранене не само ще ви помогне да се чувствате по-добре, но и ще забележите видима разлика във външния си вид.

Спортувайте

Няма как да подминем спорта - движението просто се отразява ползотворно на тялото изобщо. Спортът влияе добре на фигурата, кожата, психиката и цялостното ви здраве. Спортът увеличава кръвоснабдяването на всички органи, подхранва кожата и изхвърля мъртвите клетки от организма. Не е необходимо да прекарвате безброй часове в салона, просто бъдете постоянни.

Ретиноиди

Въпреки че много експерти предупреждават да не се предоверявате и да купувате продукти, които обещават чудеса, ретиноидите са сред онези, които наистина действат. Те помагат за регулирането функциите на кожата, да намалите акнето, дори помага за изграждането на колагена и забързва възстановяването на кожата. Можете да говорите с личния си лекар и да се сдобиете с ретиноиди с рецепта.

Антиоксиданти

Овлажняването е друга ключова стъпка във всяка програма за грижа на кожата. Но ако искате да предотвратите по-бързото остаряване на кожата, търсете хидратант или серум, в който има антиоксиданти. Например - витамини CoQ10, зелен чай и ниацинамид. Нанесяйте на кожата сутрин, за да намалите максимално вредите от замърсената околна среда и слънцето - през целия ден.   

Сън

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Последно, но не по важност, спете достатъчно. Ако сте добре отпочинали, ще изглеждате и ще се чувствате по-добре. Кой има време да се справя с тъмни кръгове, подпухнали очи и торбичките под тях?

Ако всички тези съвети ви се струват прекалено лесни, това си има обяснение - докато сте по-млади, кожата все още регенерира бързо и не изисква толкова много грижи. Добрата поддръжка, здравословната диета и спортът са основите за предотвратяване на преждевременното й състаряване.