Спомняте ли си някога баба ви да е разказвала как си е правила прически, когато е била млада? И по-специално как по-това време жените са къдрили косата си, когато е нямало парафинови ролки, маши и преси? Ако да, то със сигурност сте чували и за къдрене на косата с парчалчета от плат или парчета хартия. Не?

За целта ви трябват 8-10 (в зависимост от това колко е гъста косата ви) продълговати парцалчета плат с дължина около 20 см. Ширината трябва да е около 2-3 см. Платът може да е от всякаква материя – парче, което ви е останало или е дреха, която се каните да хвърлите.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Отделете кичур коса с площ около 4-5 кв. см. Вземете едно парцалче и го поставете на връхчетата на кичура. Започнете да увивате косата около парчето плат. Техниката е същата като при ролките, само че материалът е доста по-мек. В зависимост от това докъде искате да се накъдри косата ви (може да е по средата на дължината й, или до самия скалп) завивайте парцалчето и когато сте готови – завържете веднъж на възел и веднъж на панделка. Платът е най-лесният материал за тази цел.

Като материал нашите баби и майки са използвали и хартия, само че тя трябва да е прегъната няколко пъти, за да не се къса по време на завиването на косата. По-съвременният вариант на ретро методът за къдрене е използването на алуминиево домакинско фолио.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Така може да спите цяла вечер без да ви бъде некомфортно от ровещите в мозъка ви ролки, а на сутринта единственото, което трябва да направите, е да развържете и дооформите къдриците. Ако косата ви е от по-непокорните, вечерта, докато извършвате процедурата може да сложите малко стилизиращи продукти – пяна, гел или лак за коса. И да не забравяме най-важното - бабиният метод за къдрене е изключително щадяр и нежен към косъма - без високи температури, увреждания и цъфтежи след това.